Comença la campanya de fruita dolça a la Ribera amb danys pel vent

Les ventades de fa uns dies han tirat a terra una part significativa de la producció de préssec i nectarina primerencs

19 mayo 2017 22:42 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els fructicultors de la Ribera d’Ebre han iniciat la campanya de recollida de préssec i nectarina a la comarca, principal zona productora de la demarcació amb 80 per cent del total. La previsió de collita, segons dades de l’abril de l’associació empresarial de fruita de Catalunya (Afrucat) estimava una producció a la província de 23.000 tones de préssec rodó, 8.600 de nectarina, a més de préssec pla i pavia. En total, unes 36.000 tones de fruita dolça, xifra que suposa un augment d’un 2 per cent respecte al 2014.

Ara bé, les afectacions climatològiques de les últimes setmanes haurien disminuït aquesta previsió inicial, sobretot a causa de les ventades, que han provocat la caiguda de cireres, albercocs i també préssecs de varietats primerenques.

Així ho explica al Diari el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol, que no s’atreveix a quantificar els danys sobre els préssecs primerencs, tot i xifrar-los de «significatius», amb finques on va caure el 60 per cent del préssec primerenc. Unió de Pagesos calcula pèrdues del 35 per cent de les varietats primerenques de nectarina i préssec als municipis de Garcia, Ginestar i la Torre de l’Espanyol, a punt per comercialitzar-se. La pèrdua d’albercocs arriba al 60 per cent.

Amb tot, aquests danys no alteraran de manera greu el gruix de la collita, apunta Piñol, que s’allarga fins a la tardor i que ha començat amb uns deu dies de retard per la climatologia de primavera. El vent, a més de fer caure préssec, també ha provocat danys a la pell de préssecs i albercocs per efecte del fregament.

Al marge d’això, gran part de la producció té una bona qualitat i un bon calibre i, de fet, ja s’ha iniciat la comercialització.

Piñol apunta que els mercats estan responent bé tot i que les temperatures al centre d’Europa no són les idònies per al consum de fruita dolça perquè «en alguns països fa fred».

Pel que fa als mercats, el Grup Fruiter de Benissanet, principal empresa del sector, centra esforços en els mercats de l’Europa Occidental, països nòrdics i el mercat nacional –que s’està recuperant–, a banda d’algunes comandes a països àrabs. El mercat rus, tancat pel president Putin, no s’ha abandonat i s’hi accedeix per terceres vies, tot i que el marge de guanys és menor.

Comentarios
Multimedia Diari