Comença la salinització de la zona on ha estat detectada la granota toro

La mesura d’abocar aigua marina a la zona d’aiguamolls artificials on hi ha els capgrossos d’aquesta espècie invasora podria erradicar la presència de l’amfibi, que suposa una nova amenaça per a la biodiversitat del Delta

16 agosto 2018 08:51 | Actualizado a 16 agosto 2018 08:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ha començat la salinització de la zona on van ser detectats els capgrossos de granota toro, al delta de l’Ebre. El Parc Natural està inundant l’espai afectat amb un cabal de 0,5 m3/s procedent de la badia. L’objectiu d’aquesta mesura és salinitzar l’aigua a 15 grams de sal per litre o més per eliminar els capgrossos d’aquesta espècie invasora.

Segons el Parc Natural del Delta, amb aquest nivell de sal no hi ha perill per a les espècies autòctones de peixos com ara els llissals o les anguiles, adaptades a ambients salins. Igualment, es manté el mostreig i trampeig en el perímetre exterior (sense trobar cap exemplar de capgrossos de granota toro fins a la data d’avui). 

Aquesta perillosa espècie invasora s’ha reproduït per primer cop a la península Ibèrica i pot convertir-se en una nova amenaça per a la biodiversitat en la zona protegida com és el delta de l’Ebre. Però per primera vegada hi ha una possibilitat d’aturar l’expansió de l’espècie.
Com ja va explicar fa uns dies el Diari, per prendre mesures contra ella, també s’ha construït una tanca de sis quilòmetres per aïllar l’amfibi i acotar d’aquesta forma el perímetre d’afectació.

El següent pas iniciat ara és, així doncs, abocar aigua marina a la zona d’aiguamolls artificials (filtres verds) que gestiona la societat estatal Acuamed, per tal d’intentar erradicar tots els exemplars.  I és que els filtres verds reben aigua a través de bombament i després de ‘netejar-la’ de forma natural, l’aboquen al mar, per la qual cosa això dona l’oportunitat d’aïllar aquests exemplars de granota i aplicar-hi aigua salada, que els resulta letal, com va explicar el director del Parc Natural, Francesc Vidal. Aquesta mesura d’aplicar aigua marina no s’hauria pogut portar a terme si els exemplars de granota toro s’haguessin detectat a les llacunes naturals o la xarxa de reg, ja que estan interconnectades.

Els treballs de salinització que s’estan portant a terme aquests dies s’allargaran durant prop d’una setmana.

El Ministeri de Transició Ecològica va activar la setmana passada el Sistema d’Alerta Primerenca d’Espècies Exòtiques Invasores, davant l’aparició d’exemplars de granota toro al Delta. L’espècie està inclosa al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores i, a causa de la seva gran grandària, voracitat i capacitat reproductiva, es considera una de les més perilloses. Són la segona causa de pèrdua de biodiversitat en entorns terrestres i la primera en ambients insulars.

La presència i reproducció de la granota toro al delta de l’Ebre es va confirmar el passat mes de juny. Es té constància de la presència d’almenys una parella d’adults, així com de capgrossos en diferents moments de creixement. 

La hipòtesi amb què treballen els biòlegs és que algun particular hauria soltat als filtres verds una parella i diverses cries de l’espècie, que es pot comprar per internet com a mascota, en el moment que haurien començat a reproduir-se. Els tècnics del Parc Natural han capturat ja un miler de capgrossos. 

Comentarios
Multimedia Diari