Comença «l’esperada» temporada taurina a les Terres de l’Ebre

La festivitat ha arrencat a Aldover i continuarà amb les festes de Sant Marc a Mas de Barberans el pròxim dia 27

19 abril 2019 15:18 | Actualizado a 19 abril 2019 15:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Comença la temporada taurina un any més. El primer poble a estrenar aquesta festa va ser Aldover amb les festes de Sant Jordi. Pròximament, el cap de setmana del 27 li toca a Mas de Barberans que organitza les Festes de Sant Marc, les quals aquest any són del 18 d’abril a l’1 de maig.

La festivitat és controlada tant per les penyes taurines com per l’ONG animalista AnimaNaturalis. Els dos bàndols eternament enfrontats porten un seguiment del calendari i els actes que es donaran pròximament a les Terres de l’Ebre. I és que la temporada taurina, tot i que la relacionem amb l’estiu, comença ara a l’abril i acaba al novembre. El poble de Camarles és l’encarregat de posar punt final a la festivitat.

En total són 430 els actes que se celebren amb bous, ja sigui els tradicionals correbous, els bous al carrer, bous capllaçats o bous embolats. Tots ells emparats en el marc de la llei de les festes tradicionals amb bous que regulen aquesta activitat. Recordem que l’any passat la temporada va acabar amb sis denúncies a càrrec d’AnimaNaturalis, referents als bous d’Amposta, Xerta, Sant Jaume i Mas de Barberans. Quatre de les denúncies eren per penalitzar la participació de menors de 14 anys en els actes del bou capllaçat. Tres d’aquestes eren per a Amposta i la quarta per a Santa Bàrbara.

 La participació de menors és una infracció greu que comporta multes d’entre 601 i 60.000 euros. Finalment, la denúncia cap a Santa Bàrbara va ser la que va prosperar i la que s’ha sentenciat per ordre del jutge amb una multa. Des d’AnimaNaturalis se senten «satisfets» amb la denúncia que ha prosperat i es plantegen aquesta temporada, «igual que hem fet des de fa anys, anant gravant les infraccions». Aida Gascón ha explicat al Diari que sí que plantegen un «canvi d’actuació» per al «proper 2020» però que aquest any amb el «Parlament aturat i tot el tema del procés és complicat avançar amb el moviment». Bàsicament perquè «no es parla d’altra cosa i la nostra denúncia queda en un segon pla». A més a més, com a remarcat Gascón, «també hi ha les municipals pel mig», però tot i que ha remarcat que «quan acabi tot aquest rebombori ja plantejarem fer més actes».

Gascón també ha explicat que portar una cobertura completa de tots els actes per a ells és «molt difícil» i calculen que aproximadament arriben únicament a un «10% de tot el conjunt».«Pensa que desplaçar-mos de Barcelona fins a les Terres de l’Ebre a banda del temps, ens resulta car» lamentava Gascón. «Sempre hem intentat cercar gent aquí a les Terres de l’Ebre per ajudar-nos, però han estat intents fracassats», ja que «són pobles petits i aquí tots es coneixen, entenem que no es vulguin arriscar». Però reconeixia que «a nosaltres ja ens coneixen tots també», però que des de l’incident de Mas de Barberans «no hem tingut cap altre enfrontament». Tot i que «sempre que anem algun lloc avisem els Mossos, ens sentim més segures i acompanyades». Aquest acompanyament dels Mossos ha estat criticat per molts sectors dels taurins que consideren que «no cal gastar tants d’esforços econòmics per això».

Una altra queixa que han exposat AnimaNaturalis al Diari és l’increment de bous embolats durant els últims anys. En concret han calculat que un 10%. Xifra que Guillermo Martínez, vicepresident de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, desmenteix, ja que: «no han augmentat el nombre de bous embolats, el que ha passat és que Deltebre i la Cava per separat van organitzar concursos d’emboladors» amb la qual cosa «va augmentar el nombre de bous i d’aquí aquest 10%». Per la seva banda, Martínez, està «il·lusionat i esperançat» amb l’inici de la nova temporada, perquè «la portarem en normalitat i sense cap problema, com hem fet sempre». I remarcava «per a natros és un dia de festa i celebració». A més a més insistia que «no tenim res a amagar, ja que tenim una llei que ens avala».

 

Comentarios
Multimedia Diari