Compensaran els pescadors pels danys de les tonyines mortes de Balfegó

Les confraries demanen que la indemnització inclogui el cost de netejar les barques quan es pesquen peixos putrefactes

ACN

Whatsapp
Una de les tonyines aparegudes a l’Ampolla pel Glòria. FOTO: J. REVILLAS

Una de les tonyines aparegudes a l’Ampolla pel Glòria. FOTO: J. REVILLAS

La companyia asseguradora del grup tonyinaire Balfegó ha acceptat el sinistre per compensar, amb l’assegurança de protecció civil de l’empresa, les pèrdues que els armadors han patit per les captures accidentals de tonyina roja morta, després del temporal Glòria.

L’asseguradora ultima la negociació per pagar als pescadors una indemnització per les captures malmeses quan apareixien peixos putrefactes entre la pesca. L’acord preveu que es pagui cada dia de pesca perdut com el millor del mateix mes de l’any anterior i les confraries demanen que també es compensi el «sobrecost» que suposa netejar les barques quan es captura una tonyina morta. L’asseguradora reclama justificants dels productes de desinfecció i neteja de les barques.

El fort temporal de finals del mes de gener va causar destrosses a les gàbies marines del grup Balfegó, a la costa de l’Ametlla de Mar i la companyia va perdre uns 2,2 milions de quilos de tonyina fresca –gairebé 10.000 exemplars-. Cadàvers en estat de putrefacció van aparèixer en diferents punts de la costa ebrenca però també apareixien entre les captures dels pescadors, malmeten tot el peix que s’havia pescat. Encara durant l’estiu se n’ha capturat alguna.Fonts del grup Balfegó confirmen que la seva companyia asseguradora està ultimant les indemnitzacions i peritatges per pagar compensacions a les pèrdues ocasionades als armadors i pescadors.

Els pescadors confien que cobraran però «estan nerviosos» pel retard que s’acumula. Després del Gloria, han patit els efectes econòmics de la covid i també la veda biològica i rebre aquests diners els apressa. Confiaven que l’asseguradora fos «més àgil» en els terminis i confien que els pagaments es facin aviat. Quan rebin la indemnització, hauran de retornar els 700 euros que la companyia Balfegó va avançar als armadors per poder fer front a les despeses i pèrdues que els va generar la crisi de les tonyines.

Comentarios

Lea También