Compte enrere a Tortosa per exercir de Capital de la Cultura Catalana 2021

La inauguració, prevista per al gener, però encara sense data, posarà en relleu els tresors patrimonials de la ciutat

23 diciembre 2020 11:00 | Actualizado a 26 diciembre 2020 22:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La ciutat de Tortosa ja ha recollit el testimoni del Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana, títol que ostentarà durant el 2021 i per al qual s’ultima tot un complet programa d’actes i esdeveniments, que s’adaptaran a l’evolució de la pandèmia per la Covid-19. Ja s’ha posat en marxa el portal web tortosacultura.cat, a través del qual es donaran a conèixer les activitats i es podran seguir la majoria de les propostes, en directe quan sigui possible o amb seguiment posterior. De la mateixa manera, també s’han activat perfils a les principals xarxes socials amb el nom d’usuari @tortosacultura.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el primer tinent d’alcalde de Cultura, Enric Roig, subratllen l’oportunitat que representa per a la ciutat aquesta iniciativa. «Això ens permetrà projectar-nos, com a ciutat de cruïlla, al conjunt dels Països Catalans, i mostrar la importància del llegat cultural que tenim gràcies als més de 2.000 anys de la ciutat i el pas de diverses civilitzacions», remarca Roigé.

Les primeres activitats programades tindran lloc durant el gener, com l’acte inaugural. Un acte en el qual està previst que el patrimoni material i immaterial tingui un pes important, recordant els set tresors del patrimoni de Tortosa, escollits per votació popular durant l’estiu. Els elements destacats com a tresors de la ciutat són el castell de la Suda i les fortificacions, la Festa del Renaixement, la catedral de Santa Maria, el riu Ebre i la navegació fluvial; els Reials Col·legis (imponent edifici del renaixement català); la Banda Municipal de Música i, el Museu de Tortosa i els edificis modernistes on s’ubica (antic escorxador).

S’està a l’espera de l’evolució que tingui la situació derivada de la pandèmia a l’hora de tancar la data de la inauguració. I és que l’objectiu és poder fer de manera presencial totes aquelles propostes que siguen possibles, per ratificar la idea que la cultura és segura.

La que sí que està definida és l’actuació que el grup Buhos farà a l’auditori Felip Pedrell el 29 de gener per presentar l’espectacle ‘Teràpia Col·lectiva’. L’art també tindrà presència durant el mes que ve amb l’exposició inaugurada al Museu de Tortosa, amb les obres facsímils que Pablo Picasso va fer com a preparatiu del quadre el ‘Guernica’.

Segons remarca el regidor de Cultura, aprofitant el paraigua de la Capital de la Cultura Catalana, Tortosa acollirà durant l’any esdeveniments que transcendeixen de la ciutat i el territori: el festival Bestiarium, trobada de bestiari festiu de Catalunya; un congrés sobre la jota; el lliurament dels premis VOC d’audiovisuals en català; la trobada anual de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal; l’aplec Adifolk o el festival Simfònic . Tortosa també serà, durant el 2021, la Ciutat Gegantera de Catalunya.

Aniversaris destacats

A més, la ciutat viurà l’any que ve alguns aniversaris destacats, com els 25 anys de la inauguració del teatre auditori Felip Pedrell, la 25 edició de la Festa del Renaixement (que s’havia de celebrar l’any passat, però es va haver d’ajornar per la pandèmia), o els 15 anys de la biblioteca Marcel·lí Domingo. A més, es faran les primeres activitats de l’any Pedrell, previst pel 2022, amb l’estrena de l’obra Matinada.

Comentarios
Multimedia Diari