Condemnat l’exalcalde de Ginestar Josep Bru per fer gestions immobiliàries al seu despatx

Venia terres en sòl no urbanitzable i deia al comprador com havia de fer per obtenir la llicència d’obres ‘il·legal’

02 septiembre 2018 14:43 | Actualizado a 03 septiembre 2018 13:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’exalcalde de Ginestar (Ribera d’Ebre) Josep Bru ha estat condemnat a pena de multa i inhabilitació per a càrrec públic per haver utilitzat la seva oficina de l’Alcaldia per realitzar operacions immobiliàries venent terres en sòl no urbanitzable i assessorant el comprador sobre com obtenir la llicència d’obres. Va ser un empresari qui va denunciar el cas, que va destapar el Diari. Per avalar els fets va presentar fins i tot un vídeo gravat per uns detectius. L’edil va negar en el seu dia els fets i va qualificar el denunciant com a «malalt mental».

Ara però, davant l’imminent judici, ha reconegut els fets i ja no ha calgut que es fes el judici a la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Tarragona. Es va conformar amb la rebaixa de pena que li demanava la Fiscalia. La condemna és de multa de 225 euros i suspensió de feina o càrrec públic durant tres mesos per un delicte de negociacions prohibides i multa de 450 euros i inhabilitació durant 21 mesos per un delicte de prevaricació, a més de pagar les costes del procés.

La sentència, a la qual ha tingut accés el Diari, reconeix que Josep Bru Pujol es va aprofitar de la seva condició d’alcalde de Ginestar des de 2004 a juny de 2007. Va utilitzar les instal·lacions municipals «i amb ànim d’obtenir un enriquiment en el seu patrimoni» es va dedicar a mitjançar en operacions immobiliàries. Venia les seves terres o dels seus veïns en sòl no urbanitzable, on només es podien construir magatzems agrícoles i assessorant sobre com havien de presentar el projecte per obtenir la llicència de construcció de l’habitatge, fent-la passar per magatzem.

Els dies 19 de desembre de 2006 i 4 de gener de 2007, l’acusat es va reunir al seu despatx de l’Ajuntament amb F. G. S. Va realitzar funcions d’intermediació immobiliària sobre el paratge d’Aiguadins. Va assessorar el visitant sobre com podia obtenir la llicència de construcció mitjançant la presentació d’un projecte amb l’aparença de magatzem agrícola, sabent que la finalitat real era aixecar un habitatge habitual en zona no urbanitzable.

El 14 de maig, l’acusat va sol·licitar una llicència d’obres per a la construcció d’un magatzem de 50 metres quadrats en una finca de la seva propietat, a la partida Baixantes. El sòl era no urbanitzable de protecció preventiva de conreus de secà. Sabent que no reunia les condicions per a la seva concessió i aprofitant la seva condició d’alcalde, el 22 de maig de 2007 va concedir per decret d’alcaldia la llicència d’obres en benefici propi, construint una edificació que per la seva disposició i mesures sembla destinada a ús residencial.

El 27 de gener de 2014, el ple de l’Ajuntament de Ginestar va acordar declarar la nul·litat de ple dret de l’esmentat decret. 

Denúncia d’un particular
L’empresari Gilbert Gil va presentar una denúncia contra l’alcalde per utilitzar el càrrec polític «per al seu enriquiment propi», en actuar d’amagat com a intermediari en operacions immobiliàries, amb les quals obté «grans beneficis permetent la construcció d’habitatges que no compleixen els requisits legals».

Bru va negar les acusacions i va anunciar que presentaria una denúncia per difamació contra l’empresari local que mai no s’ha fet efectiva. Gil aporta com a prova de les seves acusacions una filmació de vídeo realitzada amb una càmera oculta i una altra d’àudio, ambdues fetes per una empresa de detectius que va contractar l’empresari amb l’objectiu de «desemmascarar les activitats immobiliàries de l’alcalde».

Dos detectius privats van simular ser una parella interessada a adquirir una finca a Ginestar, amb l’objectiu de construir-se un habitatge. Durant quatre mesos, entre octubre de 2006 i gener de 2007 es van relacionar amb veïns d’aquesta població de la Ribera d’Ebre. 

L’alcalde: «Sóc innocent»

Quan es va destapar l’afer, Bru va dir: «Mai no he dut a terme activitats d’intermediació immobiliària. Aquest senyor és un malalt mental». I va afegir «només he venut unes finques de la meva propietat». «Tinc la consciència molt tranquil·la perquè sóc una de les persones més honrades d’aquest poble i si algú diu que no sóc honrat que ho demostri, a veure què diuen els jutges», va manifestar l’alcalde, el qual va afegir «CiU m’ha assegurat que està al meu costat i que ja es prendran les mesures oportunes contra aquest senyor (es refereix a l’empresari Gil) perquè la paciència arriba fins on arriba».

L’endemà que el Diari destapés l’assumpte, la direcció de CiU va donar «ple suport» a Bru. El propi president de la Federació nacionalista a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, deia que l’alcalde de Ginestar «no fa cap fortuna de tots aquests temes». Però al dia següent la direcció nacional de CDC iniciava el procés per expulsar Bru del partit.

La conversa

El ‘Diari’, quan va destapar l’afer, va transcriure fragments de la conversa mantinguda el 4 de gener de 2007 entre el llavors alcalde i els detectius:

Josep Bru: Us la puc vendre jo. Si no us heu compromès a res amb ells.
Interlocutor: A res.
J.B.: Jo els donaré una comissióa ells i s’hauran de conformar. Perquè del preu meu al preu que us fan pagar, em sembla massa.
I.: Home, si ens ho podeu ajustar.

J.B.: Jo us ho s’ajustaré, ells no intervindran per res. Això que us donen per 48.000 euros, si voleu, prescindirem d’ells, vosaltres no aneu a parlar res més amb ells.
I.: Des de Nadal que no venim aquí, no hem tornat a anar.[...]
J.B.: Jo això de 48.000 euros, si ho voleu fer de debò, ho farem i us ho deixaré per 45.000 euros, us ho rebaixo tres mil. [...]
Construcció de xalet
I.: Aquesta distribució per exemple podria ser... [El fictici comprador ensenya a l’alcalde un plànol amb les habitacions que tindrà].
J.B.: Sí, però dins a mi no m’has de presentar res, si fas 95 metres.
I.: Ah! Com que ens va dir que li havíem de presentar un projecte.
J.B.: Un projecte d’estructura, de carcassa, d’estructura, de dins no, perquè amb la llei a la mà no es pot deixar fer això, fixeu-vos en les normes.
I.: Podríem fer aquesta distribució nosaltres dins?
J.B.: Jo no m’assabento del que feu dins, no ens assabentem
del que feu dins. Nosaltres deixem  fer 90 metres quadrats i en un magatzem agrícola s’entén que hi ha d’haver un lavabo, rústic eh!
I.: És clar, és que aquí tenim dues habitacions.
J.B.: No, no, jo no vull saber res d’això, no podràs presentar això així, el que se m’ha de presentar és net de dins.

 

Comentarios
Multimedia Diari