Condemnat per deixar cec d’un ull a un home a Tortosa

La víctima intentava separar l’agressor d’una altra persona, a la qual estava increpant

03 julio 2020 19:20 | Actualizado a 04 julio 2020 07:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un home que va donar un cop de punt a un altre i el va deixar cec d’un ull ha estat condemnat a un any i mig de presó per un delicte de lesions amb pèrdua o inutilitat d’un òrgan principal, amb l’eximent incompleta d’anomalia psíquica –pateix trastorn mental-. Durant tres anys no podrà comunicar-se ni apropar-se a menys de 200 metres de la víctima i té prohibit tornar durant tres anys a Tortosa. La indemnització es fixa en 10.800 euros per les lesions patides i les seqüeles.

El fiscal va demanar quatre anys de presó i que l’ordre d’allunyament fos per cinc anys, a l’igual que la prohibició de tornar a Tortosa. La defensa demanava l’absolució. L’ara condemnat és un ciutadà argentí de 26 anys i amb una discapacitat del 69 per cent. Va romandre un any i set dies en presó preventiva. Tenia antecedents penals ja que havia estat ja condemnat per tres delictes lleus de lesions.

Els fets es remunten a dos quarts de sis del matí del 3 de juny de 2018. L’acusat es trobava a les immediacions d’una zona d’oci, a l’establiment Lo Carrer de l’Habana. Va començar a increpar un jove que es trobava assegut a les escales. Li va demanar tabac i beguda.

En el mateix lloc es trobava la víctima, de 30 anys. En veure que l’acusat increpava el jove, va intentar apartar-lo del lloc. En aquest moment es va iniciar un forcejament entre els dos. El processat va propinar a la víctima un cop de puny a l’ull esquerra. A continuació, va treure un objecte de la butxaca i li va dir a la víctima que l’anava «a punxar». Aquests fets van ser observats per unes altres dues persones, i van intervenir per separar-los.

A conseqüència dels fets, la víctima va patir lesions consistents en un traumatisme ocular. Deu dies després va patir un despreniment de retina. Va ser derivat a l’Hospital de Bellvitge, on el 3 de juliol va ser intervingut quirúrgicament. Va estar impedit 78 dies, dels quals quatre va romandre hospitalitzat. Li va quedar com a seqüela una mínima pèrdua d’agudesa visual en l’ull esquerre, percebent només llum.

Amb anterioritat als fets, la víctima ja presentava una greu patologia prèvia a l’ull esquerra lesionat. El 22 de desembre de 2015 va patir un esclat ocular esquerra en un accident al gimnàs. Li va quedar dèficit de visió, amb una agudesa visual de moviment de mans. Veia a escassos mil·límetres, estant pendent d’intervenció quirúrgica de transplantament de còrnia per millorar la seva agudesa visual, si bé donada la patologia prèvia i greu que patia en els dos ulls el resultat d’aquesta intervenció era incert. Després de l’agressió patida pel cop de puny rebut, l’ull esquerra ja no permet cap millora d’agudesa visual, ni intervenció quirúrgica. L’aspecte que presenta és d’un ull mig tancat, opac i de color blanquinós, constitutiu d’un perjudici estètic important, si bé després de l’accident del 2015 l’ull esquerre tenia ja una aparença de més tancat.

L’acusat pateix una esquizofrènia paranoide, trastorn antisocial de personalitat i discapacitat intel·lectual lleu. Com a conseqüència, té les seves capacitats volitives i cognitives afectades de manera moderada i les intel·lectuals afectades de manera lleu.

Els magistrats, en la sentència, asseguren que la declaració de la víctima resulta plenament «fiable» en el nucli dels fets, i que venen corroborats per altres probes, en concret les pericials mèdiques, que acrediten la realitat de la greu lesió patida. També es va comptar amb el testimoni dels dos homes que van separar l’agressor del ferit.

La víctima va relatar que l’acusat estava dins del pub molestant la gent i que al final el van treure fora. Una vegada a l’exterior, va començar a demanar tabac i beguda. Estava molestant un noi assegut a les escales, agafant-li coses, moment en que ell es va interposar i li va dir a l’ara processat que deixés de molestar-lo. Mentre protegia el noi, l’acusat li va donar el cop de puny «a traïció» –els testimonis diuen que s’estaven barallant–. A continuació va notar que li sortia líquid, «una tira de l’ull». Seguidament, l’agressor es va abraonar sobre d’ell, va treure una navalla i li va dir que l’anava a apunyalar. Els dos testimonis el van treure d’allí i el van portar a l’hospital, on el van operar d’urgència. També va indicar que després dels fets del gimnàs, ja hi veia bé i estava a l’espera d’un transplantament. La doctora li havia dit que amb aquesta operació guanyaria entre un 60 i un 70 per cent de visió.

L’acusat no va negar les lesions però sí ser-ne l’autor. Va declarar que ell no li va donar cap cop de puny, sinó només una petita empenta a l’espatlla, i que hi va haver un forcejament entre els dos: «Jo no el vaig tocar. No vaig anar a donar-li, perquè si li dono a l’ull esquerra no se li queda així. Amb el puny tan gran que tinc, no se li queda inflat, sinó que se li queda morat». I va afegir que va ser el denunciant qui li va donar puntades i cops amb la sivella del cinturó.

Comentarios
Multimedia Diari