Condemnat per l'accident laboral d’un subordinat a la Sénia

La víctima treballava en una torre de mitjana tensió i va rebre una descàrrega de 25.000 volts

17 abril 2021 14:30 | Actualizado a 17 abril 2021 14:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un operari que treballava a 18 metres d’alçada treballant en una línia de mitja tensió (25.000 volts) va rebre una descàrrega i va haver de ser evacuat en helicòpter a la Unitat de Cremats de la Vall d’Hebron de Barcelona. Ara, el responsable de seguretat dels treballadors ha estat condemnat a quatre mesos de presó i al pagament d’una multa de 900 euros pels delictes contra els drets dels treballadors i lesions. Es fixa com a responsabilitat civil 26.392,97 euros d’indemnització a pagar pel condemnat, declarant l’empresa responsable civil subsidiària. La sentència del Jutjat del Penal 1 de Tortosa ha estat confirmada ara per la Secció Quarta de l’Audiència de Tarragona.

L’accident laboral va tenir lloc a les deu del matí del 26 d’octubre de 2014 en el punt quilomètric 13,9 de la carretera TV-3319, que va d’Ulldecona a Sant Rafael del Riu (Castelló), però dins el terme municipal de la Sénia. La víctima és un ciutadà espanyol, oficial de primera, electricista de l’empresa Sociedad Española de Montajes Industriales SA (SEMI). L’home es trobava amb altres companys realitzant treballs de descàrrec d’una línia elèctrica de mitja tensió. El denunciant havia rebut formació específica per a la realització d’aquests treballs i se li havien donat equips de protecció individuals.

Al front de l’equip estava l’ara condemnat. Era a qui li corresponia, com a responsable de la seguretat dels treballadors, crear la zona de treball segura, que havia de quedar cortocircuitada. L’acusat va ordenar a la víctima i a un altre operari pujar a una torre elèctrica per realitzar els treballs de tensar el cablejat elèctric. Però el processat, «amb incompliment dels més elementals deures de cura, no va procedir a instal·lar totes les preses de terra en tots els punts de tensió». Això va provocar que arribés tensió a la línia en la qual operava el treballador.

En un moment de l’execució del treball, quan la víctima es trobava a 18 metres d’alçada, amarrant els cables que procedien d’una derivació, va rebre una tensió de retorn elèctrica, «generant un greu risc per a la integritat física del treballador».

Com a conseqüència de la descàrrega elèctrica, la víctima va quedar semiinconscient i penjant de l’arnès de seguretat que portava. Va ser evacuat en helicòpter a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Va patir una fractura d’una vèrtebra i cremada elèctrica de tercer grau a les extremitats superiors. Va haver de passar dues vegades per quiròfan per implantar-li empelts cutanis, a més a més de fer rehabilitació. Les ferides van tardar 171 en curar-se, dels quals 19 va estar hospitalitzat.

En el recurs d’apel·lació, l’empresa assegurava que no era segur el nexe de l’accident amb l’actuació del processat. Ni que tampoc quedés clar que les preses de terra van ser posades abans o després dels fets.

Comentarios
Multimedia Diari