Confirmen la presència de vespa asiàtica a la serra de Cardó

El sector apícola de les Terres de l’Ebre demana ajut a l’administració per lluitar contra l’espècie exòtica invasora, que amenaça les poblacions d’abelles i la producció de mel

04 septiembre 2020 17:36 | Actualizado a 09 enero 2021 18:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La vespa velutina o asiàtica ha arribat a les Terres de l’Ebre. Els apicultors del territori han donat la veu d’alerta per l’atac d’exemplar a abelles, en arnes situades en dos punts diferents de la Serra de Cardó, als termes de Benifallet i Tivenys. Els Agents Rurals han confirmat que els exemplars capturats efectivament corresponen a aquesta espècie invasora, que allà on s’ha establert ha estat molt perjudicial per a les poblacions d’abelles i la producció de mel, a més de suposar un perill per a la ciutadania per les seves picades. Fins ara havia estat detectada Baix Penedès i puntualment també al Tarragonès i el Priorat. 
L’important sector apícola de les Terres de l’Ebre demana suport a l’administració per aturar l’expansió de l’espècie, ara que encara la seva presència sembla puntual i aïllada. I és que temen que si aconsegueix passar l’hivern i fer nius de segona generació, pugui acabar establint-se en altres serres com el Port la pròxima primavera. 
Els primers apicultors afectats han estat Lluís Casanova del Perelló i Miquel Farnós de Rasquera. Segons detalla Farnós al Diari, després de rebre l’alerta del company va anar a veure les arnes que té al Coll del Mortero, en una zona elevada per damunt dels 600 metres a la serra de Cardó, dins el terme de Tivenys. «I efectivament vaig veure com hi havia vespes de grans dimensions al voltant vigilant, que atacaven les abelles si alguna s’atrevia a sortir, ja que la majoria estaven amagades», relata. 
Actualment al territori la presència d’arnes és testimonial, ja que els productors les traslladen al Pirineu durant l’estiu, per retornar al territori de cara a l’hivern. «És el moment d’actuar de forma decidida per fer tot el possible per eradicar-la i que i per això creiem que cal tot el suport de l’administració», afirma Farnós, productor associat a la Cooperativa Apícola Tarragonina amb seu al Perelló. 
El protocol establert per la Generalitat apunta a què siguin els mateixos apicultors afectats els encarregats de trampejar les zones pròximes a les àrees amb mètodes selectius.
 «Som els primers afectats, però demanem la implicació del Departament d’Agricultura: que estigui el nostre costat, que trampegi i es posi al front. És un problema de tots, que ens volen carregar als apicultors, però és també social: esperem no arribar a veure morts per picades», afirma el president de la Cooperativa Apícola Tarragonina, Jordi Brull, en declaracions a l’ACN, tot recordant alguns casos de víctimes registrats a la zona nord de la península.
El cap dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia, explica que rebien avisos des de fa temps sobre la possible presència de la vespa velutina, però fins ara no s’ha confirmat en dos assentaments. Segons detalla, en principi les Terres de l’Ebre no tindrien el clima idoni per al desenvolupament de l’espècie invasora, que se sent més còmoda en ambients humits com els d’Astúries o Galícia, o fins i tot la demarcació de Girona. «Esperem que per una vegada el nostre clima ens vagi a favor i ajudi a què no s’expandeixi l’espècie», comenta. 
En tot cas, explica que en aquest moment és difícil poder localitzar els nius primaris, perquè són de petites dimensions; mentre que quan l’espècie ja està assentada, amb nius secundaris o de segona generació, aquests són de mida molt superior i ben visibles. Els agents preveuen encarregar-se de l’eliminació d’aquests grans nius, especialment quan puguin afectar la seguretat pública.

Una amenaça per a la biodiversitat 
La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora procedent de Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, pel port de Bordeus.  Els adults s’alimenten de nèctar i mel, i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.Instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres. No és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles i és un problema per a l’apicultura.

Comentarios
Multimedia Diari