Confirmen que un virus va causar els brot de gastroenteritis al Poble Nou del Delta

Els resultats de les anàlisis als 43 alumnes de Vilobí d´Onyar, Sitges i Tortosa donen positiu de norovirus en un 70% dels casos

19 mayo 2017 22:34 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’origen del primer brot de gastroenteritis en una casa de colònies del Poble Nou del Delta és víric. Així ho han confirmat els resultats de l’anàlisi virològica de la femta dels 43 alumnes de Vilobí d’Onyar (Selva), Sitges (Garraf) i l’Escola del Temple de Tortosa afectats en un primer moment pel brot el 3 de juny.

Però encara no es coneix quin és l’origen d’aquest virus. Segons ha informat el Departament de Salut, les analítiques confirmen que més d’un 70 per cent són positius a norovirus (genogrup I), un virus entèric que provoca episodis de nàusees, vòmits i diarrees.

Salut està a l’espera dels estudis epidemiològics ja iniciats a l’aigua, als manipuladors d’aliments i als mateixos aliments per esbrinar l’origen concret del virus.

Fins a conèixer les analítiques de l’aigua i dels aliments per saber si el virus estava present, Salut no descarta tampoc que el brot s’hagi iniciat pel contagi de persona a persona, a partir d’un cas afectat prèviament.

El primer brot es va produir dimecres, 3 de juny, en una casa de colònies del Poble Nou del Delta a la qual es va precintar la cuina fins a conèixer l’origen del cas. Dos dies després, el 5 de juny, es va detectar novament un altre brot de gastroenteritis, en aquest en una quarantena d’alumnes de la Cerdanya i del Vallès que estaven a la mateixa casa de colònies però també a l’alberg del poble.

Tots dos allotjaments es troben a una distància d’uns cent metres un de l’altre. En tenir constància d’aquest segon brot, es van prendre mostres de l’aigua de les fonts de la població (especialment d’una situada a tocar de l’alberg i de la que els nens i nenes haurien pogut beure o omplir les cantimplores), piscines i altres llocs on havien estat els dos grups d’escolars, com ara la zona d’activitats.

Les primeres anàlisis ja havien descartat que es tractés d’un bacteri alimentària i apuntaven a un virus, tal com va explicar el Diari.

Els afectats

Els dos grups d’afectats sumen inicialment 85 nens i nenes, però alguns dels escolars van emmalaltir després d’haver deixat les cases de colònies. En el cas dels alumnes de l’Escola del Temple de Tortosa, inicialment es van notificar 12 afectats, però al llarg dels dies posteriors aquesta xifra va pujar fins als 65.

Comentarios
Multimedia Diari