Conèixer la història de Jesús a través de la gent

El periodista Daniel Arasa ha publicat ‘Gent de Jesús: Lo poble dels 7 Cervells’, un llibre amb biografies per conèixer el creixement del municipi del Baix Ebre

18 octubre 2021 09:08 | Actualizado a 18 octubre 2021 15:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Conèixer la història a través de la seva gent és la proposta del periodista Daniel Arasa en el seu últim llibre Gent de Jesús: Lo poble dels 7 Cervells. A partir de biografies de centenars de persones, d’una mostra de la memòria d’oficis perduts i la importància dels centres religiosos en el desenvolupament del poble, l’autor mostra la vida actual i passada des del segle XVIII, moment en què Jesús va anar creixent com a nucli urbà.

Un centenar de biografies apareixen a la publicació per tal de conèixer com ha crescut el poble. Totes elles, ordenades de forma alfabètica, busquen mostrar igualtat entre els habitants de l’entitat municipal descentralitzada i donar la mateixa importància tant a aquells que han sigut noms destacats en diferents àmbits com les ciències, la política els esports o la cultura, com a aquells que no apareixen en les publicacions i que han ajudat a construir el poble. En el cas dels personatges reconeguts, en són alguns exemples l’historiador Enric Bayerri, l’escriptor i polític Joan Cid Mulet; qui va ser alcalde de Tortosa, Vicent Beguer; artistes com el ceramista Joan Panisello i el vitraller Pere Valldepérez, o el jove motorista Jeremy Alcoba, entre altres.

En paraules de l’autor del llibre, Daniel Arasa, «com a persones, totes som iguals en dignitat. Evidentment hi haurà qui ocupi un càrrec important, tingui més diners o sigui més intel·ligent, però la majoria de la vida d’una societat la fan les persones corrents, aquelles a qui podríem dir anònimes. Aquest llibre també ajuda a fer que aquestes persones tinguin protagonisme i donar-les a conèixer. L’objectiu és mostrar com es construeix una societat a través de la gent que té una vida ordinària». 

Arasa destaca l’ús de l’ordre alfabètic, no només per crear aquesta igualtat, sinó també per facilitar una possible tasca de recerca: «d’aquesta manera, es facilita trobar una persona concreta en el llibre sense que ningú tingui prioritat, la importància d’uns i altres és exactament igual, ningú es pot considerar prioritzat o postergat». 

D’aquesta manera, es posen en valor totes les històries i hi apareixen anècdotes curioses de gent desconeguda. En aquest sentit, el llibre dedica un espai als també a les primeres famílies que van constituir el poble a partir del segle XVIII, i a persones de diverses professions singulars i ja desaparegudes com els enterramorts, les pentinadores o els constructors de carros.

Ordes religiosos al poble
Al llarg de la història, Jesús ha tingut diversos centres religiosos. Històricament hi ha hagut dues congregacions importants, la Consolació i les Teresianes. Explica Arasa que allà també va estar durant uns 50 anys els Jesuïtes: «Eren personatges molt destacats intel·lectualment, n’hi va haver que fins i tot van ser importants a escala internacional perquè va coincidir amb un període on treballaven molt el tema de la fe i la compatibilitat amb la ciència, així com en matèria social».

Comentarios
Multimedia Diari