Consolidaran les restes de cases i carrers del Poble Vell de Corbera

Els últims temporals han accelerat la degradació del conjunt històric, declarat Bé d’Interès Cultural

26 febrero 2021 16:50 | Actualizado a 26 febrero 2021 17:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Justícia de la Generalitat ha adjudicat la redacció del projecte de consolidació i rehabilitació del Poble Vell de Corbera d’Ebre a l’empresa Feu i Godoy Arquitectes, SLP per un import de 41.170 euros (IVA no inclòs).

L’adjudicatària té ara un termini de cinc mesos per presentar l’actuació, molt necessària pel mal estat que mostra el conjunt. Posteriorment, el Departament licitarà les obres, que es podrien iniciar abans que acabi l’any.

L’objectiu de la intervenció és preservar les runes del Poble Vell i evitar-ne la degradació. El juliol passat, el Govern català va aprovar una inversió de 253.598,88 euros per a l’execució de les obres, que s’impulsen a través del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe), ens dedicat a recuperar i difondre la memòria històrica de la Batalla de l’Ebre mitjançant els espais on va tenir lloc.

Es tracta d’una actuació llargament esperada a Corbera d’Ebre, per tal de preservar el conjunt. Des de l’Associació del Poble Vell de Corbera, que s’encarrega de vetllar i dinamitzar aquest patrimoni de titularitat municipal, destaquen la necessitat d’actuar de forma urgent, ja que les estructures que queden al Poble Vell han quedat més malmeses després dels temporals Glòria (gener de 2020) i Filomena (gener de 2021).

Segons remarca el president de l’entitat, Joan Antonio, l’empresa encarregada de redactar el projecte haurà d’analitzar l’estat del conjunt i prioritzar les actuacions més necessàries i urgents. A banda de l’Església Vella, rehabilitada en tres fases ja fa una dècada amb una solució innovadora pel que fa a la coberta, només queden dempeus i amb sostre unes poques cases de l’antic nucli urbà, mentre que la majoria de restes corresponen a murs d’antigues construccions i del traçat dels carrers.

Patrimoni

«És important que s’hagi posat fil a l’agulla», afirma Joan Antonio. En aquest sentit, apunta que el projecte actual no serà suficient per consolidar tot el conjunt i que caldria la implicació d’altres departaments i administracions més enllà de Justícia, que afronta l’obra des de la perspectiva de la recuperació de la memòria històrica. «És també patrimoni i per tant, seria molt positiva la implicació del Departament de Cultura», afirma.

Comentarios
Multimedia Diari