Construiran una rotonda a la C-12 per accedir a Jesús

El projecte, una llarga reivindicació dels veïns i l’Entitat Municipal Descentralitzada, inclou un vial de servei paral·lel de 800 metres 

25 septiembre 2019 09:23 | Actualizado a 27 septiembre 2019 10:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat construirà una nova rotonda a la carretera C-12 a Tortosa, per millorar l’accés actual al poble de Jesús. L’obra compta amb un pressupost de vora 800.000 euros i contempla també un vial de servei de 800 metres a tocar de la carretera en direcció nord, per facilitar els accessos a les propietats de la zona del Camí de Masets de Pinyol.  

Segons ha detallat el delegat del Govern, Xavier Pallarés, després del consell de direcció de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, l’actuació es fa per millorar la seguretat en aquest punt de la xarxa viària i comportarà també amb una actuació per reduir la inundabilitat de la zona, on conflueixen diversos barrancs i discorre el canal de la dreta de l’Ebre.  Concretament, es preveu construir uns desguassos per als barrancs del Riu Sec i les Bruixes. 

L’actuació va ser presentada recentment pel director general d’Infraestructures de Mobilitat del Govern, Xavier Flores, als veïns de la zona, en una reunió on també eren presents l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Jesús, Víctor Ferrando.  

Es tracta d’una obra molt reivindicada al poble de Jesús i en especial pels veïns del Camí del Maset de Pinyol. Actualment, l’accés al nucli urbà de Jesús està regulat per uns semàfors i sovint s’hi formen importants cues, arran de la gran densitat de trànsit que suporta la carretera C-12 o Eix de l’Ebre. 

«El vial de servei també és molt necessari, perquè ara els veïns han d’accedir al camí fent un gir a l’esquerra des de la carretera, amb la perillositat que això comporta», detalla al Diari el president de l’EMD. De fet, «en aquest tram hi ha hagut diversos accidents, sense provocar danys personals però que han obligat a instal·lar senyals lluminoses d’alerta», comenta Víctor Ferrando. 

L’obra encara no té data d’inici, ja que primer s’ha de concretar el seu finançament i s’ha de treure a licitació el projecte. Tant els veïns com l’EMD demanen que es faci el més aviat possible, donat que «és molt necessària».  «Tenim el compromís que serà una prioritat per al Departament de Territori», afirma Ferrando. 

L’actuació es planteja com un primer tram de la reforma global de la carretera C-12 al seu pas per Tortosa, un projecte molt ambiciós sense data. 

Evitar la massificació eòlica a la Terra Alta

Per altra banda, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre ha explicat que la Generalitat està obligada a tramitar la declaració d’interès públic dels parcs eòlics projectats a Benifallet i Prat de Comte. Segons Xavier Pallarés, la delegació del Govern vol evitar la massificació eòlica al territori, contra la que s’han alçat entitats com ara la DO Terra Alta,  però l’administració catalana ha de tramitar aquests projectes «antics», «perquè al desembre acaba el termini per fer-ho  i del contrari podria incórrer en prevaricació». «Però una cosa és tramitar i l’altra aprovar», ha assegurat Pallarés, tot recordant que ajuntaments, entitats i particulars hi poden presentar al·legacions. 

Comentarios
Multimedia Diari