Controlada l'avinguda a l'Ebre tot i que els pantans s'apropen al seu límit

Els alcaldes admeten que la gestió fins ara no ha generat danys destacats però es mostren sorpresos pels alts nivells als pantans

19 mayo 2017 23:22 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Expectació als municipis de la vora del riu Ebre davant l’arribada de la gran crescuda al pantà de Mequinensa, que ahir va continuar augmentant de volum fins apropar-se al 96,86 per cent de la seva capacitat, un valor quasi inèdit que mostra la força amb la qual està entrant la riuada procedent d’Aragó. En només quatre dies, el pantà ha augmentat vuit punts i més de 120 hectòmetre d’aigua.

Amb tot, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va mantenir ahir el seu nivell de desembassament aigües avall en 1.600 m3/segon, com en els últims dies, fet que no està generant incidències majors a les ribes de l’Ebre. La previsió oficial és mantenir aquest volum en els propers dies i per tant els temuts desbordaments viscuts a Navarra i Aragó s’allunyarien de la part baixa del riu.

‘Estem expectants’

Les previsions tranquil·litzen els alcaldes aigües avall de Flix tot i que es mostren sorpresos per l’altíssim volum d’aigua que està acumulant Mequinensa. L’alcalde de Benifallet, Jordi Monclús, considera que la gestió de crescuda a dia d’ahir ha estat correcta donat que el desembassament ha provocat afectacions mínimes, «algun tros de finca i el fet que el llagut turístic no pot sortir a navegar».

La temor, com la resta d’alcaldes, és un augment del desembassament. «La situació del pantà ens fa una mica de poc, està molt ple, i potser alliberen més aigua. A Benifallet, amb 2.000 m3/segon començaria a entrar l’aigua al poble».

El regidor de Medi Ambient de Miravet, Àlex Paula, expressa una opinió similar pel que fa a les mínimes afectacions que fins ara ha causat la crescuda a tram català del riu. Malgrat la presència mediàtica a la plaça de l’Arenal aquests últims dies, el regidor assenyala que amb el cabal actual d’uns 1.560 m3/segon, «les afectacions són mínimes o nul·les». La inundació del nucli urbà, a la part baixa de la plaça de l’Arenal s’iniciaria al voltant d’entre 1.900 i 2.000 m3/segon, afegeix.

Per a Paula, a dia d’ahir la gran notícia és la crescuda està «controlada» al tram català del riu Ebre. «Si ho tenen controlat i no passa res, perfecte. Per ara és així però hem de veure què passa», suggereix. I és que com en el cas de Monclús, al regidor li sobta com s’està omplint el pantà de Mequinensa i que per precaució no s’ordenés un desembassament per evitar arribar als elevadíssims nivells actuals.

L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, també es mostra sorprès per la situació a la qual està arribant l’embassament de Mequinensa però vol confiar que la CHE controla la situació. «El desembassament, fins ara, ha assolit uns nivells absolutament assumibles aigües avall. És una gestió correcte i acceptable, l’aprovo. Esperem que segueixi així», recalca.

Els alcaldes ebrencs propers a la riba del riu disposen d’informació continuada sobre els cabals alliberats als pantans i sobre les previsions de la CHE per a les properes hores i dies que, a priori, són les de mantenir estable la situació actual.

Comentarios
Multimedia Diari