Controls policials al delta de l’Ebre per conscienciar del bon ús de les platges

El dispositiu, coordinat pel Parc Natural, recorda al prohibició de pernoctar en aquests espais protegits

19 julio 2021 08:45 | Actualizado a 19 julio 2021 08:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els banyistes que ahir al matí s’apropaven a la platja de l’Arenal de l’Ampolla es trobaven amb un dispositiu de Mossos d’Esquadra i Policia Local, el què se’ls informava de la prohibició de pernoctar a les platges del delta de l’Ebre i, en el cas dels conductors d’autocaravanes i furgonetes adaptades, se’ls lliurava un tríptic amb la senyalització de les zones aptes per poder passar-hi la nit. 

Era una de les accions del nou dispositiu coordinat pel Parc Natural del delta de l’Ebre, aquest cap de setmana, per prevenir l’acampada il·legal a les platges d’aquest entorn protegit. Hi van prendre part desenes d’agents dels Mossos d’Esquadra (amb unitats de seguretat  ciutadana i policia marítima), la Guàrdia Civil, les policies locals d’Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Deltebre, l’Ampolla, Sant Jaume d’Enveja, i el Cos d’Agents Rurals, repartits per diferents zones. 

En concret, es van establir punts de control a la carretera de Poble Nou del Delta, per accedir a la zona del Trabucador i Eucaliptus; les platges del Serrallo i Alfacada, al terme municipal de Sant Jaume d’Enveja; la platja de la Marquesa i Bassa de l’Arena, a Deltebre; i l’Arenal i el Goleró, a la població de l’Ampolla. 

Segons van detallar des dels Mossos, a més de prevenir i evitar l’activitat d’acampada il·legal dins els límits del Parc Natural, el dispositiu es proposava també controlar el compliment de la normativa vigent de mesures en matèria de salut pública, per a la contenció de la pandèmia de la Covid-19.

Càmpings i àrees adequades
Imma Juan, tècnica de l’àrea d’ús públic i educació ambiental del Parc Natural del Delta, recordà que la zona està acreditada amb la Carta Europea del Turisme Sostenible. «Tenim una comissió de platges, on hi són presents tots els agents implicats i que treballa per preservar els valors naturals de l’entorn». Després de la massificació detectada l’estiu passat i per Setmana Santa, amb una gran afluència de vehicles que hi passaven la nit, la comissió va decidir que «calia una campanya coordinada, per informar i conscienciar la gent que utilitza les platges, que són espais protegits».

El fulletó repartit als banyistes detalla i senyalitza també la ubicació de cinc càmpings, als termes d’Amposta, Deltebre, l’Ampolla i Alcanar; i un total de 13 àrees d’autocaravanes, repartides per totes les poblacions del Delta.


El sergent dels Mossos Joaquim Bismarch, detallà que l’objectiu és conscienciar els usuaris de les platges que han de tenir un respecte a la natura i fer un bon ús de l’espai natural. «L’objectiu és informar, no sancionar», afirmà, tot remarcant la bona acollida dels controls, que s’estan desenvolupant sense incidències. 

Al mes de juny es va fer una primera acció, abans de Sant Joan;  la segona va ser ahir i es preveu una tercera al mes d’agost, quan s’espera la màxima afluència de turistes a la zona. Segons Imma Juan, les primeres accions han estat efectives i s’ha notat una major conscienciació per part dels visitants. També hi influeix el fet que alguns municipis estan regulant l’accés i l’ús de les platges, com és el cas del Trabucador per part de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. Des del Parc han observat que el ‘tancament’ del Trabucador,  com a experiència pilot, ha desplaçat molts vehicles cap a altres platges del Delta. 

Comentarios
Multimedia Diari