Cooperant per preservar el Delta de l’Ebre

La reserva natural Riet Vell, gestionada per l’entitat SEO/BirdLife, compleix 17 anys acollint voluntaris d’arreu del món

06 agosto 2018 09:14 | Actualizado a 06 agosto 2018 09:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El programa de voluntariat de Riet Vell, al delta de l’Ebre, es va crear el 2001 així com l’empresa Riet Vell S.A, centrada principalment en la producció d’arròs ecològic. Sorgí d’un dels projectes de l’entitat científica SEO/BirdLife per a la preservació i conservació del medi ambient en comprovar, des d’un punt de vista ambiental, agronòmic i econòmic, que era viable i més beneficiós emprendre la producció i conreu d’arròs ecològic envers el convencional. 

El voluntariat és internacional i associat al programa Erasmus ja sigui d’una durada d’un any, dels dies que es prefereixi o de complir 42 jornades distribuïdes en dies independents; aquest últim adreçat sobretot a joves de les Terres de l’Ebre. La seva ajuda és bàsica, és per això que estan fortament vinculats a totes les tasques de la zona, sempre actuant a nivell d’hàbitat.

Les voluntàries

Actualment hi ha quatre voluntàries coordinades, des del maig, per Sofia Rivaes, biòloga i representant de Seo/BirdLife al Delta. Tenint en compte la seva formació científica i implicació en l’entitat i medi, gestiona els projectes i tasques dels participants des d’un vessant aplicat per transmetre coneixements i perquè  puguin fer la seva aportació al terreny. En aquests moments, les participants són Elena Niepoth, Anastaciia Yazovskikh, Cristina Lemmo i Joana Witkowska provinents d’Alemanya, Rússia, Itàlia i Polònia. La seva formació professional s’estén des de l’economia i gestió forestal fins a l’enginyera de l’alimentació i nutrició i la biologia ambiental. Totes elles tenen interès «en la conservació de la biodiversitat i en conèixer món»,  pel que consideren aquesta estada com «una bona oportunitat». 

Tasques a Riet Vell

Segons les voluntàries, «gaudeixen de cada activitat i valoren l’abordatge diferenciat de cadascuna». S’ocupen de la casa, de l’hort ecològic, de les visites guiades i de les tasques que cada dia Rivaes distribueix i les hi delega. Enguany s’han emprès tres projectes: l’extracció d’espècies invasores com la tortuga d’aigua americana i l’espècie vegetal cortadèria, l’estudi de les colònies de capó reial que s’alimenta de cargol poma i la prospecció de les colònies de gavià a la Banya. A banda, col·laboren en la retirada de carpobrotus i en l’anellament de flamencs i s’ocupen del salvament i del control del cens de les nàiades, així com del conreu de l’arròs ecològic i, en particular, de l’arrosvolució000, amb l’ajuda de l’institut Pere Mata.

De cara al futur, Riva es veu el voluntariat com «una bona opció de formació per a gent que ja es dedica a la biologia o les ciències ambientals, o que tingui la intenció de dedicar-s’hi». 

Arrosvolució000

En aquesta zona del Delta les voluntàries també participen en el projecte ecològic «arrosvolució000», cultivat en una parcel·la adjacent a les 50 hectàrees d’arròs ecològic. Es caracteritza per un procés íntegrament manual i de retorn als orígens i definit, atès a la inversió de temps i esforç com «l’arròs més car del món».

 

Comentarios
Multimedia Diari