Costes de l’Estat desmantella el Xiringuito de la Ràpita

En acabar, s’habilitarà una zona que s’utilitzarà com a reservori de nacres, a petició de l’IRTA i el Parc Natural del Delta de l’Ebre

30 octubre 2020 11:10 | Actualizado a 30 octubre 2020 11:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Servei de Costes de Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica ha començat aquesta setmana les tasques de desmantellament del Xiringuito, situat al costat de la península de la Banya de la Badia dels Alfacs, al Delta de l’Ebre, terme municipal de la Ràpita.

Com explica el cap de Costes de Tarragona al Diari, Toni Espanya, «es tracta d’una operació inèdita i de bastanta complexitat». Així, s’ha muntat una pontona amb una grua per tal de realitzar els treballs de desmantellament de tota l’estructura, que té 1.300 metres quadrats. Es calcula que s’acumularan fins a 120 tones de residus entre fustes i pilones.

L’empresa que realitza els treballs és TRAGSA i el pressupost d’execució ascendeix a la quantitat de 184.789,26 euros amb un termini d’execució de mes i mig. El Xiringuito va portar a terme la seua activitat sense cap tipus de llicència fins l’estiu del 2019. L’Administració de l’Estat va reiterar-li als propietaris de l’explotació l’obligació de desocupar l’espai i restituir el domini públic marítim terrestre suspenent l’ús de les activitats lucratives que es portaven a terme. Es van instruir dos expedients sancionadors els anys 2016 i 2017. Finalment, al juliol de 2019 arran d’una denúncia dels Mossos d’Esquadra, mitjançant una reunió conjunta dels serveis de Costes, Mossos, Guàrdia Civil, i la Subdelegació del Govern a Tarragona, es va acordar instar als Mossos a executar el precinte definitiu de la instal·lació.

L’empresa s’hauria d’haver fet càrrec de les despeses conseqüents del desmantellament però com no ha estat el cas, és l’Administració de l’Estat qui se’n fa càrrec de les tasques amb les reclamacions cap als propietaris que se’n puguin derivar. «Això vol dir que l’Estat només ho avança, després anirà a càrrec de l’antic explotador», precisa Espanya.

Cal dir que prèviament a l’inici dels treballs de desmantellament s’ha procedit, amb l’assessorament de personal de l’IRTA, a una inspecció per delimitar els valors mediambientals que es poguessin veure afectats per les obres, com podria ser el cas de les nacres, mol·lusc endèmic de la Mediterrània que el 2019 es va declarar en perill d’extinció.

«A petició de l’IRTA i del Parc Natural del Delta de l’Ebre, un cop acabats els treballs s’habilitarà una zona que s’utilitzarà com a reservori de l’espècie, per tal de poder fer seguiment controlat dels exemplars en un espai concret», detalla Espanya.

Comentarios
Multimedia Diari