Costes enllesteix la regeneració parcial de la barra del Trabucador

S’han reposat 350.000 metres cúbics de sorra al braç trencat  durant el temporal Glòria per afavorir la seva recuperació natural

31 julio 2020 15:32 | Actualizado a 03 agosto 2020 10:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja han acabat els treballs de regeneració parcial del Trabucador al delta de l’Ebre, dins el terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, que ha portat a terme el Ministeri per a la Transició Ecològica, mitjançant el servei provincial de Costes. Aquests treballs s’inclouen dins les actuacions d’emergència que s’han executat en els darrers mesos a tot el litoral de Tarragona i l’Ebre per recuperar els espais malmesos per les llevantades i en especial pel temporal Glòria del passat mes de gener, amb un import de 3,5 milions d’euros en global. 
La barra del Trabucador té una longitud d’uns sis quilòmetres, dels quals quatre i mig es van veure afectats pel Glòria, pel que es va trencar la barra deixant la punta de la Banya aïllada com si fos una illa. A la part central, i amb una longitud de 2,6 quilòmetres, es va obrir un canal de profunditat variable entre un metre i mig, i tres metres, i a la resta la profunditat era d’entre mig metre, i un metre i mig.
Els treballs realitzats  han permès restituir la continuïtat de la barra del Trabucador mitjançant la reposició de 350.000 metres cúbics de sorra procedent de l’interior de la badia dels Alfacs a les zones més afectades per la gran intensitat del temporal Glòria.
També s’han eliminat els dipòsits d’enderrocs existents en diversos punts procedents d’actuacions de mitjans dels anys noranta que interferien en la dinàmica natural de la barra.
Segons Costes, això ha permès restituir la part de la barra que va quedar en una situació més crítica i afavorir que s’acabi de recuperar de forma natural. 
Els treballs han tingut una duració de 3 mesos de maig a juliol, i les empreses que els han executat han estat Vives Anguera, S.L. y J.Morell, S.L. Per a la realització de la regeneració parcial s’ha comptat amb l’estreta col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre i l’assessorament del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya, com a assessors tècnics i científics experts en qüestions relatives a la dinàmica litoral i morfodinàmica costanera. 
Aquest divendres, el subdelegat del govern central a Tarragona, Joan Sabaté, va visitar la zona amb el cap del servei provincial de Costes, Antoni Espanya. Sabaté va reiterar el compromís de seguir amatent a les necessitats ambientals del Delta, així com de tota la resta del litoral de la demarcació de Tarragona.
Les obres d’emergència executades en els últims mesos han estat destinades, de forma genèrica, a la reparació de danys a cordons dunars, passejos, espigons i accessos a platges dels municipis de Cunit, Calafell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona,Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig, L’Hospitalet de l’Infant, L’Ametlla de Mar, El Perelló, L’Ampolla, Deltebre, Amposta, Sant Jaume d’Enveja, Sant Carles de la Ràpita, i Alcanar.

Comentarios
Multimedia Diari