Creen un ‘clúster d’empreses blaves’ per defensar el Delta

Col·lectius professionals i entitats econòmiques s’uneixen per posar de relleu l’agricultura, la pesca, l’aqüicultura i el turisme com a garantia de la riquesa mediambiental de l’espai

30 abril 2021 18:20 | Actualizado a 05 mayo 2021 15:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les salines de la Trinitat, a la Punta de la Banya, van acollir ahir la constitució del Clúster d’Empreses d’Economia Blava del delta de l’Ebre. La mateixa empresa salinera Infosa, la propietat de part de l’illa de Buda (on hi ha arrossars en producció), la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), la Federació de Confraries de Pescadors de Tarragona i el port esportiu Sant Carles Marina s’uneixen així amb l’objectiu de defensar del delta de l’Ebre en general, i la seva activitat econòmica com a substancial per a la pervivència d’aquest espai d’alt valor mediambiental.

El clúster està obert a totes les empreses del Delta que s’hi vulguin adherir i buscarà també finançament a Europa per reforçar aquesta economia blava que abanderen. I és que volen incidir en la importància de l’agricultura, la pesca, l’aqüicultura i el turisme, les quals «fan que el Delta sigui com és». «Sense totes aquestes activitats econòmiques tindríem un Delta diferent amb una pèrdua de biodiversitat significativa», afirmà el gerent d’Infosa, Joan Sucarrats.

Pel que fa la defensa del Delta, les empreses i entitats del clúster han col·laborat activament amb les reivindicacions de la Taula de Consens pel Delta, formada per ajuntaments i regants;així com en les al·legacions presentades al pla de protecció del Delta que està elaborant l’Estat. En aquest sentit, consideren que les actuacions que de moment han dut a terme les administracions sobre el terreny, «són insuficients i curtes» per protegir-lo de forma efectiva.

El clúster vol aconseguir recursos europeus destinats a finançar les iniciatives d’economia verda i sostenible. «Espanya ha presentat les estratègies per als nous fons europeus. Ara hi ha una oportunitat on hi hem d’entrar perquè no és que siguem empreses sostenibles, és que el medi ambient viu gràcies a les nostres activitats. Som exemple del que Europa demana que siguin les empreses del futur», destacà Sucarrats.

La iniciativa va estar apadrinada pel meteoròleg Francesc Mauri, qui va destacar que la humanització ha fet del Delta l’espai que és actualment i va alertar del perill de desaparició que corre si no s’hi actua, arran de la fragilitat del litoral i una manca d’aportacions de sediments. «El Delta és un espai que no es pot perdre de cap manera i estem en un moment de compte enrere» perquè la pujada del nivell del mar s’ha accelerat l’última dècada», remarcà el meteoròleg.

Comentarios
Multimedia Diari