Creen un gran mural sobre el bombardeig de Corbera d'Ebre

L’obra, d’enormes dimensions, es pot visitar a l’esgleśia del Poble Vell i convida a fer una reflexió sobre la barbàrie de les guerres

17 junio 2021 16:37 | Actualizado a 17 junio 2021 16:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els visitants que entrin a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre es trobaran al bell mig del temple, des d’ahir, un enorme mural sobre el bombardeig que va destruir el poble terraltí, conegut com el Gernica català. 

La gran obra és impressionant per les seues dimensions, més de 10 metres d’alçada i 6 d’amplada, i plasma els fets de la guerra en una estètica entre actual i clàssica. És obra de l’artista Aryz, nom artístic d’Octavi Serra Arrizabalaga. Es tracta de l’obra més gran que ha creat mai l’artista. «És una obra pensada i feta exclusivament per a aquest espai. Estaríem encantats que es quedés. La nostra intenció és mantenir-la tot el temps que es puga», valora el president de l’Associació Poble Vell de Corbera d’Ebre, Joan Antonio.

Tenint en compte l’alta càrrega històrica de l’indret i el seu caràcter únic i distintiu, Aryz ha volgut representar un dels moments més durs i brutals que va patir el poble el 1938: el seu bombardeig. L’obra esdevé així una al·legació colpidora contra la barbàrie de la guerra, ressaltant també la necessitat de reivindicar aquest espai com a indret a protegir i conservar per a generacions futures.

L’artista es va posar en contacte amb l’entitat per portar a terme el projecte, i l’ha anat fent a peces des del seu estudi durant un mes fins instal·lar-lo a l’església del Poble Vell. Octavi Serra Arrizabalaga, Aryz, es va iniciar al món del grafit amb grans murals a les fàbriques abandonades de Barcelona. Ha pintat al Japó, França, Regne Unit, Finlàndia, Dinamarca, Polònia, la Xina o els Estats Units, entre d’altres.

D’altra banda, el proper 26 de juny el Poble vell de Corbera d’Ebre acollirà també el Cabaret delicatessen Nilak amb col·laboració amb el Circuit Nòmada de Fira Tàrrega, l’Associació del Poble vell i l’Ajuntament de Corbera d’Ebre. Els cabarets delicatessen volen valoritzar, d’una banda, les infraestructures que ja existeixen al territori i, per l’altra, continuar donant visibilitat a les arts escèniques contemporànies, reivindicant el patrimoni històric tot utilitzant l’art com a mitjà per a poder descobrir el seu valor com a espai de construcció d’un teixit social i com a llocs portadors de la història. El projecte Nilak va guanyar el Premi Lluís Carulla 2020 i és un dels 11 projectes del Pla d’impuls del circ de la Generalitat de Catalunya.

Durant l’estiu també es preveuen més activitats culturals. «La nostra voluntat és tornar a recuperar una certa normalitat quant a la nostra agenda cultural», expressa Antonio.

Comentarios
Multimedia Diari