Creen un itinerari al voltant del Mas de Burot, als Ports

El recorregut permet descobrir els materials tradicionals i de l’entorn amb què es va construir aquest edifici del segle XIX ara recuperat

27 diciembre 2020 10:02 | Actualizado a 27 diciembre 2020 10:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Mas de Burot és una edificació de finals del segle XIX, deshabitada des de la dècada dels anys seixanta. L’any 2017-2018, l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan el va restaurar mitjançant l’ús de tècniques constructives tradicionals i materials naturals. 

Seguint les indicacions de la Guia per intervenir en el patrimoni arquitectònic del Parc Natural dels Ports (2016), i amb l’ajut d’un pla de foment territorial del turisme del municipi, l’immoble ha esdevingut un exemple de bones pràctiques d’intervenció en l’arquitectura tradicional. 
Així, el Mas de Burot és ja un referent per comprendre com ha estat la relació dinàmica entre l’ésser humà i els Ports, els últims anys de poblament permanent al massís.

Per tal de complementar aquest projecte de rehabilitació, ara s’ha creat un itinerari interpretatiu molt complet. El projecte consisteix en un total de 8 estacions d’interacció i/o observació que configuren un itinerari circular per l’entorn del Mas de Burot, on es conceptualitzen tres vessants: els diferents materials utilitzats en l’arquitectura tradicional, en el cas específic del Mas de Burot, la relació dels materials amb el paisatge dels Ports i el mas com a habitatge.

Durant l’itinerari, el visitant pot anar descobrint panells explicatius on els informen dels diferents materials emprats en la construcció del mas i la relació d’aquests amb l’entorn. Espais on es pot manipular els diferents materials: la pedra, la fusta, la terra, la ceràmica, el canyís i, a més a més, panells explicatius de la calç i el guix, aquest últim, amb la visita al forn de calç existent a prop del mas. 

La dificultat de l’itinerari és de nivell baix, amb una distancia del recorregut de 1.700 metres, i transcorre pels bancals situats al voltant del mas, envoltat de marges de pedra en sec, de carrasques i oliveres, amb les impressionants Roques de Benet i les Gronses al fons. 
Entre els primers que han pogut gaudir d’aquest itinerari estan els alumnes de l’escola Montsagre d’Horta de Sant Joan. 

L’Ajuntament del municipi ha col·laborat amb els tècnics del Parc Natural dels Ports per donar vida a l’itinerari, creat per les antropòlogues Maite Hernández Sahagún i Íngrid Bertomeu Cabrera (Ínclita Cultra). L’actuació ha comptat amb un pressupost de 35.635,29 euros, finançat pel Departament de Territori i Sostenibilitat amb un ajut econòmic de 32.071,76 euros.

Maleta pedagògica
De forma paral·lela també s’està treballant en una maleta pedagògica, adreçada a tots els municipis de l’entorn dels Ports, amb material perquè els alumnes d’aquesta zona puguin treballar i conèixer millor el paisatge cultural i les construccions tradicionals del seu territori.


Guardons per aquesta recuperació d’arquitectura tradicional 
La restauració de Mas de Burot es va dur a terme amb les tècniques constructives tradicionals de bioconstrucció. En el certamen de Premis d’Arquitectura tradicional Toni Cobos va obtenir tres guardons: Premi a la millor iniciativa per al Parc Natural dels Ports, finalista en la modalitat de millor obra per al constructor, i finalista en la modalitat de promotor per a l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan. També va ser nominat als Premis Barcelona Building Construmat del 2019.

Comentarios
Multimedia Diari