Creix el consum d’aigua de l’Ebre per part d’ajuntaments i indústries

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) invertirà 24,5 milions d’euros en els propers quatre anys en millores en la distribució de l’aigua del minitransvasament i en la seguretat de les seves instal·lacions a l’Ampolla i Constantí

20 febrero 2018 18:02 | Actualizado a 22 febrero 2018 14:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El consum d’aigua de l’Ebre per part d’ajuntaments i indústries del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre va a l’alça i ja supera els nivells anteriors a la crisi. Segons dades del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), ens gestor del minitransvasament de l’Ebre, l’any passat  es van consumir un total de 75,81 hectòmetres cúbics d’aigua, el que suposa un 6,67% més que l’any anterior i un 7,08% més que la mitjana de l’última dècada. 

Per al president en funcions del CAT i alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (que ocupa el càrrec de forma interina després de la mort d’Albert Abelló), aquesta tendència a l’alça dels consums és un «bon indicador de l’increment de l’activitat econòmica» a la demarcació. 

En tot cas, els nivells es troben lluny del màxim de la concessió d’aigua de l’Ebre, que seria de 126 hectòmetres cúbics anuals, i es treballa per anar emprant cada cop més aigua reutilitzada per part de les indústries consorciades.

Després de la posada en marxa l’any passat de la nova planta potabilitzadora amb ozó a les instal·lacions de l’Ampolla, el CAT treballa ara en un pla estratègic a quatre anys en el que preveu invertir 24,5 milions d'euros en millores en el subministrament d’aigua i en la seguretat. 

Una de les primeres actuacions previstes és la instal·lació de sensors on line en quinze punts de la xarxa de distribució, que permetran controlar la qualitat de l’aigua a temps real, per tal de detectar i actuar el més ràpid possible en cas d’anomalies. «De moment ja hi ha sis sensors instal·lats  en fase de proves i s’aniran incrementant a raó de tres per any fins al 2020», segons detalla el director-gerent de l’ens, Josep Xavier Pujol. 

A instàncies d’una directiva europea, també es reforçaran les mesures de seguretat a les instal·lacions centrals de l’ens a Constantí i a la planta de tractament de l’Ampolla. L’objectiu és augmentar el nivell de seguretat tant en els tancaments perimetrals (seguretat física) com els sistemes de detecció amb videovigilància i alarma. El CAT ja ha adjudicat les millores a les instal·lacions centrals de Tarragona, que s’executaran aquest 2018 amb un pressupost de 120.000 euros, i ha iniciat la redacció del projecte per a l’Ampolla, on preveu invertir 500.000 euros més.

Aportar fangs al Delta

Aquest 2018 també es posarà punt i final al projecte europeu  Life Ebro-ADMICLIM, liderat per l’Irta, que consisteix en l’anàlisi del transport de sediments al tram final del riu Ebre i la seva dispersió en els canals i parcel·les per  evitar la subsidència del Delta. El CAT forma part del projecte com a soci, aportant l’excedent de 1.400 tones de fangs que genera durant la  potabilització de l’aigua, per al seu retorn al Delta. En aquest sentit, s’està redactant ja un projecte executiu per fer efectiva aquesta aportació, valorat entre dos i tres milions d’euros.

Comentarios
Multimedia Diari