Creix la demanda d’ostra del Delta entre els consumidors catalans

Aquestes festes de Nadal i Cap d’Any concentren fins al 40 per cent de les vendes anuals d’aquest producte

19 mayo 2017 16:56 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

M. Millan

Les badies del Fangar i els Alfacs produeixen al llarg de l’any uns 500.000 quilos d’ostra rissada, però és durant aquestes festes de Nadal i Cap d’Any quan aquest preuat marisc assoleix la màxima qualitat i també la major demanda.

Actualment s’exporta el 65 per cent de la producció d’ostres del Delta, bàsicament a França. El país veí és un gran productor i consumidor d’ostres, on s’aprecien molt les del delta de l’Ebre per la seva alta qualitat, segons expliquen al Diari des de la Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l’Ebre (Fepromodel).

Però les exportacions van a la baixa, mentre que creix el consum intern, que ha passat de suposar el 20 per cent al 35 per cent de la producció en els darrers anys. «El consumidor d’aquí cada vegada coneix més l’ostra i la degusta. Però encara podem anar més enllà i per això cal superar impediments, com ara el desconeixement de com obrir-la per menjar-la crua», detalla el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet.

Els aqüicultors també volen promoure el seu consum al llarg de tot l’any, més enllà de les dates nadalenques. En aquest sentit, una nova varietat d’ostra permet poder gaudir-ne també amb la màxima qualitat durant els mesos d’estiu.

També s’ha deixat enrere la mortalitat que havia afectat l’espècie i que va suposar un descens important de la producció de les badies, que havia arribat a estar de 800.000 quilos anuals. «Ara ens trobem en els 500.000 i amb tendència a l’alça», manifesta Bonet.

Part d’aquesta producció ja es ven sota la marca col·lectiva dels productors: Marisc del Delta de l’Ebre, tant a supermercats catalans com a través d’Internet. Aquest comerç virtual va a l’alça, ja que els consumidors d’arreu de la península poden fer comandes i rebre-les en 24 hores, amb diverses ofertes i costos depenent del transport.

En general, els preus que ha de pagar el consumidor, sigui en un comerç local o virtual, són diversos, depenent dels calibres i la qualitat. Així, poden anar dels 6 als 15 euros el quilo.

«Però per garantir que la producció d’ostres i musclos en els pròxims anys, s’han de cuidar les badies», afirma el gerent de Fepromodel. En aquest sentit, els aqüicultors del Delta reclamen mesures a les badies dels Alfacs i el Fangar per garantir la bona qualitat de l’aigua.

Al Fangar, demanen solucions al tancament de la badia, com ara un dragatge de la bocana d’entrada per enretirar la sorra acumulada. Pel que fa als Alfacs, proposen crear un canal a la barra del Trabucador, per permetre la circulació d’aigua entre la badia i el mar obert.

Comentarios
Multimedia Diari