Creix la producció i demanda d’oli d’oliveres mil·lenàries

Està en marxa la collita d’aquest oli exclusiu, que ajuda a garantir la conservació dels arbres monumentals, a l’espera de l’aprovació de la llei catalana que els ha de protegir

06 noviembre 2019 11:00 | Actualizado a 06 noviembre 2019 11:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La producció i venda d’oli certificat d’oliveres mil·lenàries és una de les principals eines per garantir la supervivència d’aquests arbres monumentals del territori de la Taula del Sénia, declarats Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per la FAO, l’organització de les Nacions Unides en Agricultura i Alimentació. A l’espera que el Parlament de Catalunya aprovi definitivament una llei de protecció, entitats ecologistes com Salvem lo Montsià han denunciat una nova ofensiva d’arrencada d’exemplars a Ulldecona.

Enguany es preveu una collita extraordinària de les oliveres mil·lenàries: els 16 productors de l’Associació Territori Sénia que conformen la Marca de Garantia Oli Farga Mil·lenària preveuen produir uns 10.000 litres d’oli d’alta qualitat. Es tracta de la xifra màxima assolida fins ara, segons detallen des de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, que compta amb una empresa de certificació agroalimentària que audita tot el procés de recol·lecció i producció al molí, per garantir que es tracta d’oli procedent, de forma exclusiva, de les oliveres mil·lenàries inventariades.

Una màxima qualitat i quantitat que es deu a les condicions dels arbres i la climatologia:així, després que l’any passat la collita fos testimonial, enguany es preveia una recuperació important dels quilos. Però els arbres han aprofitat també de forma òptima les pluges (mal repartides) de l’últim any.

L’oli monovarietal de farga de màxima qualitat es comercialitza a un preu mínim de 15 euros l’ampolla de mig litre. Entre els productors i cooperatives catalans i valencians que compten amb marca pròpia certificada n’hi ha d’Ulldecona, la Sénia, Godall, la Galera, Santa Bàrbara o Tortosa, però també d’altres punts de la geografia catalana. Així per exemple, s’hi han incorporat «una família reusenca amb arrels a la Sénia o una empresa de Barcelona que destinarà l’oli a lots de Nadal», explica al Diari Jaume Antich, de la Taula del Sénia.

Part d’aquest oli gourmet es destina també a l’exportació, arribant a mercats com França, la Xina o el Japó.

A data d’avui ja s’han recollit vora el 70 per cent de les finques, per tal de garantir un oli de màxima qualitat, afruitat i amb poca acidesa.

500 nous arbres catalogats

Fins ara hi havia inventariades prop de 5.000 oliveres mil·lenàries al territori entre Catalunya, la Comunitat Valenciana i Aragó, de les quals 1.800 a l’àrea catalana. Es consideren com a tals aquells arbres amb un perímetre de tronc superior a 3,5 metres, a una alçada d’1,3 metres del terra. D’aquests, només un miler estarien en producció per a aquest projecte d’oli certificat.

Ara, arran d’un projecte subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC)per inventariar finques abandonades i posar-les en producció, la xifra d’oliveres catalogades a Catalunya ha crescut en més de 500. La xifra exacta es donarà a conèixer en el congrés que tindrà lloc a Ulldecona el proper 29 de novembre.

Tot plegat, a l’espera de la llei de protecció de les oliveres monumentals que ultima el Parlament de Catalunya.

Mentrestant, però, continua el degoteig d’arrencada d’aquestos arbres a diversos punts del territori, sovint per comercialitzar amb ells i destinar-los a la jardineria i ornamentació.

Comentarios
Multimedia Diari