Creix l'oposició als tres parcs eòlics projectats a l'altiplà de la Terra Alta

Representants de sectors econòmics, el president comarcal i l´alcalde de Batea s'oposen a la iniciativa dels promotors eòlics

19 mayo 2017 17:08 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:


L’altiplà de la Terra Alta, concretament els municipis de Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, és l’únic indret de Catalunya on es preveuen aixecar aerogeneradors a mitjà termini.

El president de la patronal eòlica catalana (EolicCat), Víctor Cusí, ha assegurat aquesta setmana que els tres parcs eòlics promoguts per Gas Natural Fenosa i Alstom Wind es posarien en marxa el 2018, trencant així una paràlisi en la construcció de noves centrals eòliques iniciada el 2013.

Aquesta zona de la Terra Alta és el principal pol eòlic de Catalunya, amb desenes d’aerogeneradors en marxa. Ara, els tres nous parcs eòlics, de 30 MW i 10 aerogeneradors cadascun, generen recel i una creixent oposició en sectors claus de la comarca.

El president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, per exemple, els considera «innecessaris» i afirma que la comarca pateix una «massificació eòlica». L’alcalde d’un dels municipis afectats, Joaquim Paladella, de Batea, també s’hi oposa.

Recorda que la proposta parteix de la Generalitat, que Batea és un municipi dedicat a l’agricultura que no necessita els parcs, i que a hores d’ara no s’ha garantit el conjunt de compensacions econòmiques per als municipis afectats previstes en el projecte inicial. «Si la Generalitat hi està d’acord i s’ha de fer, nosaltres exigim un seguit de punts, especialment el de pactar i aprovar el pla social i industrial. Ara bé, si els parcs no es fan, millor». Atès que no hi ha acord, l’Ajuntament de Batea s’oposa i, si s’escau, presentarà al·legacions.

Eòlica Tramuntana 73, constituïda en un 60% per Gas Natural i el 40% restant per Alstom, va guanyar el 2010 el concurs d’adjudicació d’aquesta zona de Catalunya per a col·locar-hi aerogeneradors. La Generalitat havia tret a concurs públic l’adjudicació de set zones diferents del país on permetia l’energia eòlica.

Les empreses adjudicatàries es comprometien a executar un pla d’inversions complementari a la construcció dels aerogeneradors. En el cas de Gas Natural, recorda Paladella, la majoria d’inversions se situaven a Barcelona i a la Ribera d’Ebre, cosa que rebutgen els alcaldes afectats.

Paladella i Luz alerten de la inconsistència del pla associat i temen que els adjudicataris «especulin» amb la llicència dels parcs més que en desenvolupar-los i afavorir la comarca. Luz va enviar una carta, sense resposta, al Govern on sol·licitava a l’empresa detalls de les inversions i del perquè del canvi de l’evacuació de la línia elèctrica. Un acord del consell d’alcaldes del 2011 exigia que les inversions s’executessin a la comarca.

L’alcaldessa de Vilalba dels Arcs, Teresa Mariné, és favorable als parcs sempre que hi hagi diàleg i negociació per pactar compensacions adequades. «Si les condicions són òptimes, no hi estarem en contra», apunta. També hi és partidari l’alcalde de la Pobla de Massaluca.


‘Cal un consens total’
El Departament d’Empresa i Coneixement té sobre la taula l’expedient i ha de decidir si inicia la tramitació amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat.

El delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, recorda al Diari que les condicions socioeconòmiques a la comarca són diferents de les d’anys enrera, pel pes principal adquirit per la viticultura i el turisme. I sentencia que per aprovar els parcs cal el «consens total» d’ajuntaments afectats, sectors econòmics i societat civil.

Comentarios
Multimedia Diari