Cremes controlades al Delta de l'Ebre per regenerar els ecosistemes

Els treballs, que s’allargaran fins a finals de febrer, permetran netejar el senillar a les basses de les Olles, l’Encanyissada, la Platjola, la Tancada i als Ullals de Baltasar

14 febrero 2018 11:40 | Actualizado a 15 febrero 2018 15:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Parc Natural del Delta de l’Ebre, amb la col·laboració del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals i del Cos d’Agents Rurals, està portant a terme fins a finals de febrer cremes controlades a les basses de les Olles, l’Encanyissada, la Platjola, la Tancada i als Ullals de Baltasar. En total, es preveu actuar en 130 hectàrees de superfície, si la climatologia ho permet.

Avui, un equip del grup especial està realitzant la crema controlada als Ullals de Baltassar, i demà la faran a la bassa de les Olles.

Les cremes es duen a terme cada any en aquesta època, com a eina de gestió per regenerar els ecosistemes humits i millorar els hàbitats. El tècnic del Parc Natural del Delta de l'Ebre Fermín Morales, explica que cada any es fan en aquesta època perquè "no és temps de nidificació de les aus, i la natura està més quieta, menys ocupada".

L'actuació es porta a terme com a eina de gestió clau per regenerar ecosistemes humits i millorar els hàbitats protegits, sent l'objectiu reduir l’acumulació de biomassa i matèria orgànica en espais humits per a facilitar el moviment de la fauna present. La planificació dels treballs s’ha dissenyat amb l’objectiu de minimitzar l’impacte en l’entorn, de manera que les cremes s’efectuen per fraccions, repetint l’operació cada quatre o cinc anys a la mateixa fracció.

"Les cremes controlades són una forma molt ràpida d’oxigenar l'espai. Al delta, en ser una zona humida, passa que hi ha plantes que tenen arrels a l'aigua i tenen una quantitat d'oxigen  nul·la", explica el tècnic. "I en el cas dels Ullals de Baltassar les cremes també es fan per treure espècies vegetals invassores que ocupen l'espai  d'altres".

Comentarios
Multimedia Diari