Creuant de nou la ‘frontera’

Municipis limítrofs. Les poblacions veïnes amb Aragó i València recuperen el trànsit habitual després de mesos de restriccions

16 mayo 2021 17:40 | Actualizado a 16 mayo 2021 17:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Acaba la primera setmana sense tancament perimetral a Catalunya i, a les zones limítrofs de les Terres de l’Ebre, molts veïns ho estan aprofitant per a desplaçar-se a pobles veïns de l’Aragó i la Comunitat Valenciana (on no han pogut anar en vora sis mesos si no era per feina o una raó justificada), ja sigue per veure familiars que fa temps que no podien visitar, anar a comerços o a un bon restaurant.

Les zones limítrofs s’han vist especialment perjudicades per les restriccions arran de la pandèmia de la Covid-19, ja que als tancaments municipal primer i comarcal després, se’ls ha afegit el perimetral de les comunitats autònomes, que s’ha allargat més en el temps, i que ha limitat els moviments habituals d’uns territoris que no entenen de fronteres administratives. Més, tenint en compte que alguns dels municipis són petits i no disposen de tots els serveis.

Així, el comerç de la ciutat de Vinaròs ha trobat a faltar la nombrosa clientela del sud del Montsià, mentre a la inversa, poblacions com Batea no podien ser referència de serveis per als municipis petits veïns de l’Aragó.

Segons detalla l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, el tancament perimetral ha afectat no només diferents sectors econòmics sinó també les relacions familiars i socials de centenars de persones. «Entenem que en una primera fase de gestió de l’epidèmia s’haguessin de prendre mesures dràstiques per reduir la mobilitat, però sobretot aquests darrers mesos les diverses administracions haguessin pogut plantejar mesures diferents, com per exemple permetre mobilitat per quilòmetres del municipi de residència i no posar barreres dins un mateix territori, com és el nostre cas». «S’ha abandonat les zones limítrofs entre diferents comunitats, sense que ningú tingués en compte el perjudici que això causava als nostres veïns i veïnes», remarca.

I és que un cas paradigmàtic el trobem al barri Castell d’Ulldecona (Montsià, Catalunya) i Sant Rafel del Riu (Baix Maestrat, Comunitat Valenciana). El primer té un centenar d’habitants i el segon 460, i estan separats (o units) només per un pont sobre el riu Sénia, «construït durant la república a jornal de vila», segons detalla el veí Juan Francisco Fuentes. Ell està empadronat a Sant Rafel, mentre que la seva dona al barri Castell, on tenen la casa. Segons explica al Diari, els veïns del barri Castell han pogut passar a Sant Rafel per anar a treballar, a comprar, a la gasolinera o la farmàcia. «La policia ho entenia», explica, ja que la vida diària en aquesta zona discorre a cavall entre les dues ribes del riu Sénia. Des de fa 8 dies i després de mesos, han pogut passar també, sense problemes ni remordiments, per anar a prendre un cafè o al restaurant.

Eli Itarte, representant de l’Ajuntament d’Ulldecona al barri, admet que ha sigut un període «estrany» i que quan travessava el pont durant les setmanes de tancament perimetral ho feia amb un certa recança. «Sentia com si féssem alguna cosa malament, quan no era així».

Els que no han deixat de passar ni un moment són els nombrosos camions que travessen el riu Sénia en direcció a la Sénia o Vinaròs i que sovint creen problemes de trànsit. El pas a peu per als veïns és estret i perillós i per això al mes de juliol la Generalitat Valenciana iniciarà les obres de construcció d’una passarel·la exclusiva de vianants adjacent al pont. Els veïns de la zona confien en què hi podran passejar sense més impediments, perquè els tancaments perimetrals de la pandèmia seran ja cosa del passat.

Comentarios
Multimedia Diari