Crida als donants de sang per fer augmentar les reserves

Amb la represa de les operacions quirúrgiques després dels moments més àlgids de la pandèmia, es necessiten més donacions, que a més a més cada any cauen a l’estiu un 30%

13 agosto 2020 09:50 | Actualizado a 15 agosto 2020 10:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Banc de Sang i Teixits del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre fa una crida a la ciutadania per tal d’augmentar les reserves. Cada estiu, habitualment les donacions cauen un 30%, coincidint amb les vacances i el mes d’agost. Enguany, però, la situació de la pandèmia ha empitjorat la situació. Amb la represa de les operacions quirúrgiques no urgents, que van quedar ajornades en els moments més àlgids de la pandèmia la passada primavera, ara es necessiten més donants de sang.

«Tot i que avui ens trobem amb reserves per a vuit dies, no podem abaixar la guàrdia i necessitem donants», explica al Diari la coordinadora de donació pel Banc de Sang i Teixtis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Núria Vilanova.

Així, es preveu que durant aquest agost hi haurà més necessitat de sang de l’habitual per recuperar l’activitat assistencial ajornada per la Covid-19. Per això es fa més necessari que mai que augmentin les donacions, que encara no s’han normalitzat. El Banc de Sang manté la campanya #etsIMPRESCINDIBLE, per fer més visible la importància del donant de sang i especialment en situacions de crisi com la que hem viscut. La sang té una durada limitada; per això cada dia fan falta entre 800 i 1.000 donacions de sang a Catalunya.

Enguany el Banc de Sang ha proposat també una eina molt senzilla per animar a donar sang. Es tracta del «Multiplicador de donants», amb el qual qualsevol persona o col·lectiu pot marcar-se el repte d’aconseguir 10 donants de sang.

I és que també es busca captar nous donants. «En aquesta situació, això ens està costant més. Els que donen ja són fidels i sempre ho fan. Fins i tot en ple confinament alguns van apropar-se a donar sang, com a acte imprescindible que és. Els donants són un 10 en aquestes situacions i els donem les gràcies. La sang no la podem fabricar».

Amb la situació de pandèmia tampoc són possibles les maratons que per exemple a Tortosa se celebrava al maig. Tampoc hi haurà aquest estiu el bus que recorria la costa tarragonina.

A l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa es pot donar sang els dijous de 9 a 14 hores i de 15 a 19 hores. «Necessitem tenir les reserves altes perquè en aquesta situació de pandèmia no sabem què pot passar a l’endemà», expressa Vilanova. «Encara que no hagin fet una reserva, sempre tenim forats. Si algú ha de venir a l’hospital o a Tortosa, que s’apropi a donar sang encara que no hagi fet la reserva. Ho necessitem».

Un cop allà, es tracta d’un gest totalment segur: els usuaris arriben espaiats gràcies a les reserves per la pàgina web, se’ls dona una mascareta i se’ls pren la temperatura, se’ls entrega un bolígraf d’un sol ús per omplir el formulari, etc.

Els homes poden donar sang quatre cops a l’any i les dones, tres. Entre donació i donació han de passar dos mesos. Pot donar sang qualsevol persona major de 18 anys, que pesi més de 50 quilos i que es trobi bé de salut. En cas d’haver patit la Covid-19 cal esperar 1 mes per poder donar.

Comentarios
Multimedia Diari