Càritas alerta de la cronificació de la pobresa

L’entitat insta les administracions a elaborar polítiques que reverteixin la situació, ja que tenir un lloc de faena no garanteix una vida digna

01 junio 2018 08:40 | Actualizado a 02 junio 2018 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Càritas Diocesana de Tortosa ha atès durant l’any 2017 unes 10.755 persones (unes 3.699 famílies), el que suposa 35 persones més respecte a l’any passat, constatant així un nivell d’estancament de les famílies ateses que no poden sortir de la seua situació que ja es va detectar l’any 2015.

Durant l’any 2017, Càritas va portar endavant fins a 21 projectes socials a través de les 35 Càritas Parroquials o Interparroquials existents arreu de la diòcesi. 

Els projectes no només són per atendre les necessitats bàsiques d’alimentació o roba, sinó que també ajuden en casos de solitud o malaltia o promouen l’empoderament de la dona, de la gent gran, de la infància o la interculturalitat. 

Les persones de Càritas que fan tots aquests projectes són en un 98% voluntaris i no contractats. Actualment Càritas Diocesana de Tortosa disposa de 666 voluntaris en actiu.
El nombre de famílies incorporades enguany són 414, però també hi ha famílies que marxen dels programes per haver superat la seua situació. Tot i això, la mitjana de temps de persones que necessiten els serveis de Càritas ha passat de 3,9 anys l’any 2016, als 4,3 anys l’any passat.

Un dels projectes destacats durant el 2017 fou la instal·lació de 23 contenidors de recollida de roba per tal d’afavorir també el reciclatge i la reutilització de roba, ja que una empresa encarregada també promou els llocs de faena d’inserció per realitzar aquesta tasca. A més dels contenidors també hi ha el servei de rober tradicional i botigues de roba a preus econòmics per a qui sí puga abonar un petit import.

Precarietat com a model de vida
Les persones que es beneficien dels serveis de Càritas són en un 51% del país. El 81% dels participants sols tenen estudis d’educació primària o inferiors.

Càritas ha informat, en la presentació de la memòria social 2017 d’ahir a la capital de les Terres de l’Ebre, que 87 euros de cada 100 euros rebuts han retornat a la societat en forma d’ajudes directes o projectes.

El secretari de Càritas Diocesana de Tortosa, Agustí Adell, ha alertat que la recuperació econòmica que es pot percebre en alguns àmbits no està arribant a totes les famílies, i que la desigualtat s’està enquistant en la societat. «Tenim moltes persones que treballen i que tot i així no arriben a finals de mes i venen a demanar. Això abans no passava i és molt preocupant, no ens podem quedar així, ho hem de denunciar», va declarar.

Càritas alerta, així mateix, que la porta de l’ocupació segueix tancada per a moltes persones i que la precarietat s’està estenent com un model de vida. 

El director Agustí Castell, per la seua banda, va destacar la importància de «la dignitat humana per sobre de tot», i la necessitat que la societat actue «amb compromís social».

El bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, va valorar la tasca de Càritas i va declarar que «quan pensem en la Diòcesi, més enllà de la celebració de la litúrgia i de la catequesi, no l’entenem sense l’atenció també a les persones necessitades». 

Suport del Bisbat de Tortosa
Un 33% de l’economia del Bisbat de Tortosa es destina a Càritas Diocesana. Cal recordar que la Diòcesi aporta també una quantitat a les missions del tercer món. Tal com va detallar el Bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, més del 40% de les despeses de la Diòcesi van destinades a accions socials o caritatives.

Comentarios
Multimedia Diari