Càritas d’Amposta gesta un projecte per donar una segona vida a la roba

L’espai ‘Moda solidària’, ubicat a la seu de l’entitat, obre les portes per fomentar l’economia circular i trencar estigmes

23 noviembre 2020 10:24 | Actualizado a 25 noviembre 2020 10:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Xiomara, Adriana i Macarena escullen amb cura un parell de peces de les quals arriben, gairebé cada dia, a la seu de Càritas d’Amposta. Sabates de nadó de marca, algun vestit de festa utilitzat un parell de vegades o fins i tot abrics amb l’etiqueta posada són alguns dels tresors que elles, igual que moltes altres persones voluntàries que col·laboren amb l’entitat, troben i seleccionen per al projecte de ‘Moda solidària’. Una iniciativa que, amb la voluntat de tornar a la vida útil peces i complements que algú creia inservibles, porta per bandera les paraules «reciclar, reutilitzar i reinvertir», en aquest cas, en accions per seguir treballant contra la pobresa i les desigualtats socials.

La idea és una de les tantes que volten pel cap d’Adela Ortí, la presidenta de Càritas a Amposta: «La iniciativa de ‘Moda solidària’ naix de la meva passió pel reciclatge i l’economia circular, junt amb la notícia d’un grup de voluntàries amants del disseny i la moda. Una combinació que comporta que la roba que la gent dona a Càritas i  que està en bon estat pugui tenir una segona oportunitat», deia. 

D’aquesta manera, quan algú diposita la roba en un dels espais habilitats de l’entitat, aquesta passa per un procés de selecció on molts ulls i mans decideixen quin serà el seu destí final. «La que està en més mal estat va a parar a una planta de Barcelona on una organització que integra a persones amb una discapacitat la converteixen en altres materials. D’altra banda, la que està bé la passem a la secció de roba per als més necessitats, i, finalment, la que és «especial», un 10% aproximadament de tot el que rebem, va a ‘Moda solidària’», explicava Ortí.

Un cop passat aquest primer filtre, les peces seleccionades es netegen i es deriven a les cosidores voluntàries que, si és necessari, s’encarregaran de les reparacions corresponents. «Tenim un equip de sis persones a qui hem proporcionat les màquines de cosir perquè arreglen algun forat, cremallera o botó quan sigui necessari. Una camisa pot estar nova però necessitar una petita reparació que pot donar-li una segona vida a la roba», seguia la presidenta. El criteri, segons explicaven les encarregades d’escollir les peces, era que la roba estigués en condicions suficients perquè algú la volgués comprar, el que les ha portat a destinar una sala exclusiva per al projecte en qüestió, convertint-se en una espècie de «botiga solidària».

Una de les persones que ajuden en tot aquest procés és Xiomara González, una advocada que s’ha reconvertit a cosidora per aconseguir establir-se al país. «Venim aquí durant el nostre temps lliure i ens agrada. Hem fet de la nostra afició un punt de partida per obrir nous horitzons i empoderar-nos i, en un moment tan materialista on no es dona valor a gairebé res, és important mostrar que les coses poden ser importants per molt que a algú altre ja no li facin falta», deia la voluntària. Els beneficis de la roba, que es ven a preus assequibles, es reinvertiran en altres persones i projectes socials en els quals treballa l’organització. Adela Ortí, però, afegia que, si el projecte va per bon camí, els ingressos podrien acabar destinant-se a contractes de treball per a les voluntàries.

Acabar amb els estigmes
L’espai de «Moda solidària» està ubicat a la seu de Càritas d’Amposta, al carrer Burgos número 22, i està obert a tothom qui vulgui comprar roba i complements amb una finalitat solidària. En aquest concepte reinventat de botiga, que obre de dilluns a divendres de 5 a 8 de la tarda, es poden trobar complements i roba per a tots els estils i edats. I és que un dels altres objectius és trencar l’estigma i obrir la seu a totes les persones, pel qual les voluntàries reivindiquen que «no s’ha de confondre amb l’espai per als més necessitats, sinó que aquí pot venir tothom qui vulgui, independentment de la seva situació». Per anar-hi, però, es demanen uns requisits bàsics: estar oberts a voler ser més sostenibles, no voler contribuir amb el consumisme i tenir clar que la seva compra tindrà una finalitat social i solidària.

Més que menjar per als necessitats

Des de la seu de Càritas d’Amposta actuen com un pop amb molts braços per vincular diferents projectes socials. «Tota la població ha d’entendre que aquí té una casa on pot trobar des d’ajudes i l’assistència de treballadores socials a un servei d’advocacia i acompanyament per demanar asil, mediació o els papers, entre moltes altres coses. És una mà amiga quan no es té res més», argumentava Xiomara, voluntària  encarregada també de l’acompanyament en alguns d’aquests processos.

A banda del subministrament d’aliments bàsics i roba per als més necessitats, l’organització amb seu a la capital del Montsià compta amb iniciatives com el menjador social, el «Bicing Càritas», en el qual arreglen bicicletes per deixar-les a les persones que les necessiten; «Càritas costura», on pretenen ensenyar a cosir per oferir noves oportunitats laborals; un servei per oferir mobles o, fins i tot,  un pis habilitat per a persones exiliades per motius polítics que es vulguin establir a la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari