Els efectes dels aiguats: ‘Ara, quan cauen dos gotes, ens posem molt nerviosos’

El patiment per tot el viscut i perdut encara era molt present a les assemblees ciutadanes celebrades aquesta setmana a Alcanar, les Cases i Alcanar Platja

18 septiembre 2021 10:30 | Actualizado a 18 septiembre 2021 16:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Passada l’emergència, a Alcanar, les Cases i Alcanar Platja són dies de fer la valoració dels danys soferts aquell fatídic 1 de setembre, quan en poques hores van caure més de 250 litres per metre quadrat (77 en només mitja hora). L’Ajuntament ha convocat aquesta setmana tres assemblees ciutadanes per assessorar els veïns en aquesta dura tasca de fer recompte de tot allò perdut, que va més enllà del simplement material, i reclamar les indemnitzacions que corresponguin.

A l’assemblea de les Cases d’Alcanar, els sentiments i el patiment per tot el viscut ja fa quinze dies estaven encara molt presents. L’acte tenia lloc al pavelló i els llamps, que amenaçaven des de la llunyania, creaven més neguit de l’habitual entre els assistents. «Ara quan cauen dos gotes, tots ens posem molt nerviosos», afirmava un veí. No és per a menys. La força de l’aigua es va endur tot el que va trobar per endavant, tombant murs, anegant cases, destruint finques i arrossegant cotxes. «És un miracle que ningú prengués mal», comentava un altre veí, tot recordant que algunes persones van poder sortir dels vehicles i resguardar-se quan l’aigua ja els estava arrossegant.

El Consorci de Compensació d’Assegurances, organisme del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital encarregat d’indemnitzar els béns assegurats en cas de desastres naturals com aquest, ha rebut fins al moment 1.266 reclamacions, per un import superior als sis milions i mig d’euros. D’aquests, tres milions corresponen a danys en habitatges i fins a dos milions a vehicles. Però l’import total dels danys és molt superior, ja que a la zona hi ha moltes segondes residències i finques rústiques que no estan assegurades.

El responsable a Catalunya del Consorci, Alejandro Luján, present a la reunió de forma telemàtica, es va mostrar sorprès pel nombre de vehicles afectats, que havia superat de molt les primeres previsions. Molts es van haver de traure del mar, van ser arrossegats i destrossats o van quedar inutilitzats per l’aigua. Fins i tot hi ha el cas d’una noia que no ha pogut trobar-lo i preguntava a l’assemblea si, malgrat tot, també tenia dret a indemnització. Luján li va respondre que sí.

L’Ajuntament ha obert oficines ciutadanes per atendre les reclamacions i oferir assessorament jurídic, a càrrec del Col·legi d’Advocats de Tortosa. Tant la seva degana, Marta Martínez, com l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, van advertir els veïns de la dificultat d’aconseguir ajuts per a aquells que no tenen els béns assegurats, donada les restriccions establertes per atorgar-los.

I és que Alcanar ja té l’experiència dels aiguats del 2018, quan la declaració de zona catastròfica no va donar finalment la resposta esperada, segons admeté Roig. En tot cas, esperaran a què el govern de l’Estat aprovi aquesta nova ordre de zona afectada greument per una emergència de protecció civil, per veure quines línies d’ajuts s’estableixen. Així, demanen a tots els afectats que notifiquen els danys soferts.

L’alcalde i diversos regidors de l’equip de govern van atendre també les inquietuds i demandes dels presents, que eren moltes. Una veïna relatava com feia temps havia demanat (a través d’una instància) a l’Agència Catalana de l’Aigua la neteja del barranc de Libori, on hi té una finca, ja que estava molt brut. La barrancada se li va endur un mur i al seu veí, la finca sencera. Un dels molts exemples de la impotència que deixa aquest episodi traumàtic, entre tots aquells que el van viure en primera persona.

Comentarios
Multimedia Diari