Indignació entre els afectats pels terratrèmols per l’absolució del Castor

Lamenten que els magistrats de l’Audiència de Castelló neguen la relació de causalitat entre la injecció de gas i els sismes produïts

01 diciembre 2021 13:03 | Actualizado a 01 diciembre 2021 17:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Poques hores després de conèixer-se la sentència absolutòria del cas Castor, la reacció al territori ja s’ha deixat sentir alta clara: indignació i desil·lusió. L’Ajuntament i les plataformes Aplaca, dels afectats, i en Defensa de les Terres de Sénia lamenten que els magistrats de l’Audiència de Castelló neguen la relació de causalitat entre la injecció de gas del Castor i els terratrèmols que es van produir.

El passat dimarts al vespre, només quinze dies després de deixar vist per sentència el judici contra els dos exdirectius del projecte Castor i l’empresa exconcessionària Escal UGS per suposat delicte ambiental, l’Audiència de Castelló va dictar sentència absolutòria. El tribunal fa seues, de forma pràcticament total, les tesis presentades per la defensa al llarg de la visita oral: assegura que els terratrèmols difícilment es podien preveure, que no existeix consens científic sobre la seva causa i, fins i tot, minimitza l’abast dels sismes, tot descartant que arribessin a produir danys personals ni materials a la població de les poblacions properes. La sentència rebutja també els danys morals que reclamava l’acusació particular de la plataforma d’afectats Aplaca.

«Ara la possibilitat de recórrer existeix, i ho hem de valorar amb els advocats», explica al Diari el portaveu de l’associació d’afectats Aplaca, Joan Ferrando. «Sabíem que l’absolució era una possibilitat però el que no ens esperàvem és que el tribunal calqués fil per randa i lletra per lletra l’argumentació i la tesis de la defensa. Trobem que en aquest cas la Fiscalia va fer una bona argumentació i se la va anular totalment».
Per a Ferrando és una evidència que la causa dels terratrèmols era la injecció de gas. «Sentim indignació per com s’ha argumentat la sentència i desil·lusió per l’absolució. Però el que el tribunal no pot dir és que no hi hagués fracàs. Aquest projecte no funciona i ens està sortint molt car, l’estem pagant entre tots els ciutadans».

«Sempre he pensat que aquesta gent té molt de poder i pensava que la sentència seria poca cosa, però sí que els cauria algun any de presó i una multa i una indemnització per als afectats d’Aplaca, per petita que fos... Però el que ha dit el tribunal és que no són culpables de res. És indignant», expressa per la seua banda un dels portaveus de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, Evelio Monfort. «El que m’indigna és que ho va començar i tirar endavant la Fiscalia, perquè va veure que hi havia un delicte ambiental. I ara aquí no ha passat res», puntualitza. «Ells quan van començar a fer el forat no sabien quina pressió absorbia la roca fins que no rebentés? Ho havien de saber per força. I tot això no ha sortit... En un estudi geològic s’hagués sabut i no es va fer res».

Amb la sentència absolutòria, ara també hi ha por perquè s’obri una escletxa per reactivar el projecte. L’Ajuntament d’Alcanar de la mà de la Plataforma del Sénia vetllarà que es desmantellin les instal·lacions terrestre i marítima del Castor i farà «un seguiment encara més exhaustiu» de la reacció del govern espanyol a aquesta sentència.

Comentarios
Multimedia Diari