Estabilitzat l'incendi de la Pobla de Massaluca que ha cremat 59 hectàrees

Primer incendi de l’onada de calor. S'espera que el foc es pugui donar per controlat aquest divendres

12 agosto 2021 12:25 | Actualizado a 13 agosto 2021 06:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Bombers de la Genealitat han donat per estabilitzat l'incendi de la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta, d'aquest dijous després de cremar una superfície de 59 hectàrees d’un potencial 1.200, de les quals 450 a Catalunya. Durant la nit hi treballaran uns 100 bombers de la Generalitat i 18 de l'Aragó. S'espera que el foc es pugui donar per controlat aquest divendres. Els Agents Rurals segueixen investigant les causes que l'haurien originat.

A dos quarts de tres de la tarda, els bombers han començat a mobilitzar efectius en rebre's l'avís d'un incendi forestal al terme municipal de la Pobla de Massaluca. Es tracta d'un dels municipis que estan en nivel 3 (risc extrem) del Pla Alfa d'incendis forestals.

Els Mossos han evacuat el càmping Portmassaluca i la vintena de persones han estat traslladades per la Guàrdia Civil al poliesportiu de Faió. També se sap que unes deu havien sortit a fer activitats en barca pel riu Ebre. Es desconeix si n'hi havia més allotjades a l'establiment.

També s'ha tallat la línea R15 de Rodalies, que va de Barcelona a l'estació de Riba-roja-Faió. El Ferrocat (Pla d'Emergències en el Transport de Viatgers per Ferrocarril) s'ha activat en fase de prelaerta.

Per la seva part, s'han hagut de tallar les carreteres TV-7231 (de la Pobla de Gandesa per Vilalba dels Arcs) i la TV-7411 (de Riba-roja d'Ebre a la Pobla). Aquesta segona continuaria amb l'accés restringit als h`stes del càmping, mentre que en sentit Riba-Roja estaria obert el pas a tots els vehicles. 

L'alerta s'ha rebut a les 14.11 hores sobre un incendi al costat esquerra de la carretera TV-7231, concretament a l'alçada del punt quilomètric 17. El testimoni ha indicat que el foc cremava una zona boscosa en un indret proper a l'estació de tren de la Pobla-Faió, al límit entre Catalunya i Aragó, a prop de la desembocadura del riu Matarranya a l'Ebre.

Inicialment, els bombers han enviat al lloc sis dotacions terrestres -dels parcs de Batea, Benifallet, Flix i de la Regió d'Emergències- i un helicòpter.

Per terra han estat combatent el foc 40 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, mentre que Aragó ha enviat dues unitats helitransportades, dues quadrilles terrestres, una autobomba i un helicòpter de coordinació.

A quarts de set eren 17 els mitjans aeris que hi ha actuant: dotze dels bombers de la Generalitat; un helicòpter del Gobierno de Aragón i el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico ha desplaçat dues avionetes -amb base a Reus-, un hidroavió vingut de Saragossa i dos helicòpters, més un altre dels Mossos d'Esquadra.

Els esforços s'han concentrat al riu Ebre,  on hi continuen treballant, perquè el foc no el traspassí. Per això, els mitjans aeris han estat tirant tones d'aigua en aquest punt. S'ha establert un eix de confinament al llarg de la carretera TV-7231. En principi, el vent empeny el front de foc cap el riu.

A dos quarts de cinc de la tarda, agents rurals han informat que el sinistre afectava una extensió provisional aproximada de 33 hectàrees, gairebé totes de terreny forestal. Tota la superfície és dins de l'espai natural protegit dels Tossals d'Almatret i Riba-roja. El foc cremat a les set de la tarda era ja de prop de 59 hectàrees.

En aquests moments, des del cos continuen investigant les causes de l'incendi. Destacar que l'incendi s'ha produït en un dia de forta calor. A les tres de la tarda, l'observatori de la Pobla de Massaluca enregistrava 39 graus, amb una humitat del 21 per cent i un vent a 16 km/h i amb ràfegues de fins a 34 km/h.

Comentarios
Multimedia Diari