Declaren Bé Cultural d'Interès Nacional dues locomotores de vapor del segle XIX de Tortosa i Salou

També rep la distinció l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca de Mont-roig del Camp

ACN

Whatsapp
La locomotora de Salou. FOTO: ALFREDO GONZÁLEZ

La locomotora de Salou. FOTO: ALFREDO GONZÁLEZ

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional dues locomotores de vapor de finals del segle XIX, propietats dels Ajuntaments de Tortosa i Salou. En el cas de la màquina de Tortosa, es tracta de la locomotora de vapor 220T FESA 1 que es troba al parc municipal Teodor González. En canvi, la locomotora de vapor 020T RS 3 de Salou s'ubica a l'antiga estació de tren.

Totes dues màquines es van construir a Anglaterra, a Leeds i Loughborugh respectivament. La Generalitat ha inclòs aquests elements patrimonials al registre de béns culturals juntament amb una trentena de locomotores, tramvies, cremalleres i ferrocarrils d'arreu de Catalunya.

La locomotora que actualment es conserva a Tortosa i va ser una de les màquines que unia la capital del Baix Ebre amb la resta del Delta de l'Ebre a través del Ferrocarril de la Cava. L'empresa anglesa Hunslet Engine Co va construir-la l'any 1890.

L'últim trajecte entre La Cava i Tortosa es va fer el 31 de desembre de 1967, mentre que la línia va ser clausurada definitivament l'any següent. A principis del 2015 l'Associació d'Amics del Ferrocarril va restaurar aquest patrimoni, que des de llavors està exposat al parc municipal Teodor González amb una placa que n'explica la història.

En el cas de Salou, la màquina va ser construïda l'any 1886 per The Falcon Engine Car Works Co. Ltd i va operar en la línia ferroviària de vuit quilòmetres que unia la localitat costanera amb Reus. A dia d'avui, la màquina es conserva juntament amb alguns vagons de passatgers a l'antiga estació del municipi, que recentment ha deixat de prestar servei.

L'Ermita de Mont-roig

L'Ermita de la Mare de Déu de la Roca de Mont-roig del Camp  també serà declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, en aquest cas en la categoria de Monument Històric. El Departament de Cultura de la Generalitat ha desencallat aquest títol després que l'esclat de la pandèmia aturés la seva tramitació.

El Departament no només inclou al registre de béns culturals el patrimoni arquitectònic sinó també el seu entorn de protecció. El govern local de Mont-roig del Camp ha celebrat la futura protecció d'aquest element patrimonial i s'ha mostrat convençut que podria fer créixer l'atractiu turístic de la zona. Ara, s'obre un període d'exposició pública de 30 dies en què es poden presentar al·legacions.

L'ermita s'afegeix a la llista d'altres elements arqueològics i arquitectònics del municipi que ja són béns culturals, com és el cas de les restes arqueològiques de la Fortalesa i la Botiga del Blat de Miramar, les cinc barraques de pedra seca i el Mas Miró.

Temas

Comentarios

Lea También