Del cervell directe al mòbil

Un alumne de l'Institut de Deltebre ha creat una aplicació que permet interaccionar el cervell humà amb l'ordinador sense contacte físic

19 mayo 2017 22:12 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’alumne de l’Institut de Deltebre Quim de la Cruz va ser guardonat pel millor treball de recerca en el marc del 16è Premi UPC que va celebrar la Universitat Politècnica de Catalunya.

El jove ebrenc va crear Movmind, una aplicació real amb programari lliure d’una interfície entre el cervell i l’ordinador. Destinada a les persones discapacitades o amb mobilitat reduïda, l’aplicació ha possibilitat controlar un braç robòtic amb un smartphone sense el contacte físic d’una persona, ni a través d’una acció motora.

Cada cop que pensem en una acció les nostres neurones emeten uns petits impulsos elèctrics per comunicar-se amb els músculs o els nervis perifèrics. En el treball, Quim va utilitzar un casc especial per mesurar aquests impulsos i no només va demostrar que aquests són reproduïbles, sinó que també va programar una aplicació perquè tranformés aquests impulsos elèctrics en senyals de sortida digitals per al control de qualsevol dispositiu electrònic.

D’aquesta manera, el treball neix com una proposta per a persones amb malalties com l’esclerosi múltiple o l’ELA i permet a les persones en situació de dependència o discapacitat fer trucades d’emergència. «Tenia clar que no volia fer una recerca que es quedés tancada als laboratoris. La meva intenció era arribar directament a aquelles persones que ho necessiten, és a dir, un treball que aportés el meu petit gra de sorra per resoldre un problema actual», assegura Quim. El treball el va desenvolupar sota la hipòtesi de demostrar la possibilitat de controlar dispositius electrònics amb el pensament. Per obtenir el resultat, l’estudiant va establir una base teòrica a través de l’estudi exhaustiu de les interfícies cervell-ordinador i del control dels dispositius electrònics. Per ell, l’execució del seu treball ha estat «sacrificada i a la vegada molt bonica pel fet de veure com d’una simple idea neix tot un projecte i finalitza tal i com l’havies plantejat».

«A tothom li agrada guanyar premis però, personalment, no per temes materials sinó per una qüestió de reconeixement», diu l’estudiant. Amb la realització de Movmind, l’ebrenc ha guanyat diferents premis, entre ells el de la Universitat Rovira i Virgili del Campus Terres de l’Ebre. Tot i així, confessa que «guanyar el premi de treballs de recerca a la UPC ha sigut especial».

«Per a mi és un honor que una de les millors universitats de l’Estat reconegui la meva feina», admet referint-se a la Universitat Politècnica. En el cas dels seus Premis UPC, el concurs s’adreça a l’alumnat de Catalunya de segon de batxillerat i de cicles formatius de grau superior que vulguin iniciar els seus estudis universitaris a la UPC. A més, cal que els treballs de recerca de batxillerat i projectes de CFGS es basin en conceptes d’arquitectura, enginyeria, ciència o tecnologia i que aportin intencions de sostenibilitat.

El deltebrenc valora aquest tipus de premis, ja que motiven els alumnes de secundària a esforçar-se i demostrar que ells també poden aportar noves idees. «Ara toca començar una nova etapa justament a aquesta universitat i estic molt content de poder fer-ho amb tan bon peu», afirma el jove estudiant que el proper setembre començarà la carrera d’enginyeria informàtica a la UPC.

Comentarios
Multimedia Diari