Deltebre construeix d'urgència una barrera de roques per frenar el mar

L'Ajuntament reposa l'escullera a la zona d´accés al Fangar i avalua els danys del temporal a Riumar i la bassa de l'Arena

19 mayo 2017 16:58 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Deltebre ha decidit actuar d’urgència i reconstruir amb mitjans propis l’escullera que protegeix la zona d’accés a la punta del Fangar, on el temporal dels darrers dies ha provocat importants destrosses.

Com ja va avançar el Diari, les onades han sobrepassat la construcció del Restaurant Els Vascos i han inundat camins i els arrossars més propers en aquesta zona de la costa del delta de l’Ebre. L’Ajuntament va notificar la situació d’emergència dimarts a Costes de l’Estat i Costes de la Generalitat, però davant la inacció de les administracions superiors, ha emès un decret de mesures urgents.

La primera actuació s’ha dut a terme a la zona del Fangar, tot i que també hi ha danys molt importants a la bassa de l’Arena i la platja de Riumar, segons detalla l’alcalde, Lluís Soler.

Al davant del restaurant s’han començat a abocar camions amb tones de grans pedres. Ahir a la tarda ja s’havia fet la descàrrega de fins a 12 camions. De moment s’ha pogut habilitar una zona de contenció, per evitar que les onades arribin a les parets del restaurant.

En les pròximes setmanes es continuarà treballant per reconstruir i consolidar l’escullera de protecció, que s’havia anat erosionant fins a desaparèixer per complet amb aquest darrer temporal, un dels més importants dels últims anys. Així ho han destacat les propietàries d’Els Vascos, que en primera instància van posar dilluns uns sacs de sorra com a barrera de protecció de la seva propietat, els quals no van impedir que la força de les onades trenqués una finestra i inundés part del local, tal com ha pogut comprovar el Diari.

L’Ajuntament preveu abocar fins a 150 camions de grans pedres, el que suposa al voltant de 1.500 tones de roques per a l’escullera de contenció. El pressupost de l’actuació d’urgència és de 100.000 euros, aportats inicialment pel mateix consistori, tot i que preveu demanar ajuts a l’Estat i la Generalitat. En aquest sentit, els serveis jurídics i tècnics municipals estan redactant un informe general per avaluar els desperfectes ocasionats a tota la costa de Deltebre i sol·licitar l’ajuda necessària.

Lluís Soler s’ha queixat dels impediments que hi ha per poder actuar al Delta en general, per evitar la regressió i també per altres qüestions, com ara l’obertura de la desembocadura de l’Ebre per a permetre el pas normal de les embarcacions o la reconstrucció de l’accés a la punta del Fangar, impracticable des de fa sis anys.

«Ens trobem amb impediments que posen els tècnics de les administracions superiors», que són els qui acaben tenint la paella pel mànec, segons Soler. A parer seu, els responsables polítics haurien de ser valents i prendre decisions per garantir la supervivència del Delta i de les seves activitats econòmiques .

Soler ha recordat que hi ha damunt la taula un projecte Life per fer una prova pilot contra la regressió al litoral de Deltebre, «però aquesta és una actuació a mitjà o llarg termini, i ara el que necessitem són actuacions urgents».

«Deltebre no pot esperar més. Ens quedarem sense Delta si, entre uns i altres, ningú hi acaba actuant», denuncia l’alcalde, que ha comptat amb el suport de dos dels grups de l’oposició, Compromís d’Esquerres-Socialistes de Deltebre i el Partit Popular.

Comentarios
Multimedia Diari