Deltebre demana a l’Estat la gestió de la gran finca Bombita

Denuncien que el Ministeri per a la Transició Ecològica hi realitza una actuació pilot de ‘retrocés naturalitzat’ de 500 metres i reclamen l’espai per a usos turístics, culturals, agrícoles i cinegètics

12 marzo 2021 06:40 | Actualizado a 12 marzo 2021 09:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Deltebre ha iniciat els tràmits per demanar a l’Estat que cedeixi al municipi la gestió de Bombita, una finca de 516 hectàrees a l’interior de la qual es troba la bassa del Canal Vell. La proposta d’alcaldia s’ha aprovat en el darrer ple, amb els vots a favor d’Enlairem Deltebre i ERC i el contrari del PSC.

Aquí s’hi mantenen activitats tradicionals de caça i pesca de llacuna, mentre que el conreu de l’arròs es va abandonar quan la zona va ser declarada d’utilitat pública i adquirida per l’Estat l’any 2009. El curiós nom li ve del seu propietari a principis del segle XX, Ricardo Torres Reina, el torero ‘Bombita’.

El govern de Deltebre considera aquest espai «fonamental per a la dinamització econòmica i la sostenibilitat ambiental» del municipi. Anys enrere ha estat l’escenari, per exemple, de les festes tradicionals de la plantada i la sega de l’arròs, amb la participació de milers de persones.

L’Ajuntament no s’està d’acord amb la gestió que està duent a terme l’administració estatal, que pràcticament no hi ha fet actuacions més enllà del manteniment de l’espai.

En aquest sentit, són especialment cítrics amb una prova pilot que s’està duent a terme a la zona i que ha suposat la «renaturalització» de terrenys propers al mar i la construcció d’un nou malecó de protecció, «que s’han enretirat uns 500 metres respecte a la infraestructura que hi havia anteriorment i que s’ha deixat perdre», detalla al Diari el tinent d’alcalde Robert Bertomeu.

Segons lamenta el regidor, aquesta obra no protegeix cap camp de conreu. «Entenem que és un assaig de les pretensions de l’Estat explicitades en el Pla de protecció del Delta, pel que es vol deixar perdre terrenys davant l’avenç del mar». «Això no es correspon per a res amb la conservació de la morfologia que el territori reclama a través de la Taula Consens pel Delta», remarquen des del govern municipal.

L’Ajuntament de Deltebre aspira a poder gestionar tant els terrenys, que es podrien recuperar per al conreu de l’arròs, com l’immoble de la finca i la llacuna del Canal Vell, d’acord amb caçadors i pescadors.

En aquest sentit, s’advoca per una gestió conjunta i directa amb la Societat de Caçadors Sant Miquel de La Cava «per garantir el seus valors ambientals, com s’ha vingut fet històricament i fins al moment». Pel que fa a l’immoble, es proposa com a seu d’un museu de projecció de la cultura i de la tradició del Delta de l’Ebre.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, afirma que «la manca d’acció estratègica en aquest espai des de la seva adquisició està frenant la dinamització d’una finca que és neuràlgica per al desenvolupament del municipi des de l’àmbit de l’enfocament turístic, del foment cultural o del manteniment de les tradicions de les activitats pesqueres i de caça».

Més punts

A més d’aquesta petició al Ministeri per a la Transició Ecològica, l’últim ple de Deltebre ha aprovat d’altres iniciatives, com ara el reglament d’Horts Socials i el Banc de Terres. Pel que fa als horts socials, es posa a disposició de la ciutadania entre 12 i 13 parcel·les del voltant de 50 metres quadrats per tal que els veïns puguin realitzar el seu cultiu.

Comentarios
Multimedia Diari