Deltebre instal·larà ‘Punts violeta’ contra la violència masclista

Tot i que la proposta no podrà arribar a temps per a les festes majors, l’Ajuntament i diversos col·lectius treballen per crear uns punts d’informació i assessorament davant conflictes

05 agosto 2017 17:04 | Actualizado a 09 noviembre 2017 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En el decurs del ple de juliol de l’Ajuntament de Deltebre es va aprovar la moció de la CUP per crear un protocol contra les agressions masclistes a les Festes Majors del municipi, Delta Fira i altres nits festives. La moció es va aprovar amb els 3 vots de la CUP i ERC, l’abstenció de PDECat i Compromís d’Esquerres i el vot en contra del PP. Paral·lelament, el col·lectiu feminista F de Figa va engegar una campanya de visibilització d’agressions i actituds masclistes que han patit les dones de Deltebre. La campanya porta sota els lemes  #AmiTambéMhaPassat i #DeltebreSenseMasclisme i ja ha rebut moltíssimes cartes anònimes. Davant d’aquesta situació, s’ha creat una taula de treball on hi són representats de l’equip de govern, l’oposició, la CUP i representats de les associacions de dones de Deltebre, la Cava, Adas, F de Figa i el col·lectiu LGTBI. En les reunions d’aquesta taula de treball s’està abordant la creació d’un protocol contra les agressions masclistes i una de les iniciatives que podria ser una realitat a la tardor: la instal·lació dels punts violeta.

Els punts violeta seran un espai on acudir, generalment en actes nocturns i festes, en cas que es pateixe una agressió sexual, verbal o física. Per suposat, també es podrà anar per rebre informació i assessorament en algun altre tipus de conflicte.

«És una eina pedagògica. Hi haurà una taula amb voluntaris formats i la persona, si s’ha sentit agredida d’alguna forma, podrà rebre informació. Si s’ha de fer una denúncia, s’avisarà la policia», explica la regidora d’Hisenda, Transparència i Atenció a les persones, Lluïsa Ventura. «Aquesta és una demanda important per a la societat i serem un dels primers municipis a posar aquests punts en marxa».

La mesura, però, no arribarà a temps per a les festes majors, que comencen la setmana vinent. Principalment perquè els voluntaris primer hauran de rebre una formació específica per saber com actuar davant de cada situació. «Al setembre començarà la formació dels voluntaris. I sense la formació no poden haver encara els punts violenta», afirma la regidora. 

Tot i això, durant les festes és possible que ja hi haja alguns roll ups i cartells per visualitzar la iniciativa. L’eslògan serà el següent: «Si dic sí, triem on. Si dic no, bona nit».

El Consell Comarcal oferirà informació

El Consell Comarcal del Baix Ebre oferirà als ajuntaments de la comarca unes xerrades formatives sobre com actuar davant les agressions sexistes i discriminatòries en les festes populars. Aquesta formació, adreçada especialment a aquelles persones involucrades en l’organització de les festes populars, vol donar resposta a les actituds sexistes i discriminatòries que es puguen produir en el marc de la celebració dels actes festius. L’objectiu és aconseguir que els espais festius al Baix Ebre siguen igualitaris, inclusius, respectuosos i sense violència amb la implicació de tota la ciutadania.

El primer municipi en gaudir d’aquesta formació serà precisament Deltebre, que ja està treballant en l’elaboració d’un protocol contra les agressions i actituds masclistes que puguen tenir lloc al municipi. 

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Enric Roig, ha remarcat que  «és tant important conscienciar la ciutadania sobre la importància d’eradicar les agressions o discriminacions sexistes dels actes festius com saber actuar en cas que s’hi produeixen, i en aquest aspecte la formació és clau».

Comentarios
Multimedia Diari