Deltebre preserva l'última barcassa del Delta

L'Ajuntament de Deltebre ha comprat per 3.500 euros el transbordador 'La Cava', amb l\'objectiu de recuperar-lo com a actiu turístici patrimonial del municipi

19 mayo 2017 23:19 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La inauguració del pont Lo Passador sobre l’Ebre va suposar un gran avenç per al Delta però també va condemnar a la desaparició les tradicionals barcasses o transbordadors que unien Deltebre i Sant Jaume d’Enveja. Poc després de la inauguració del pont, el 2010, van deixar de funcionar els transbordadors Olmos, ara reconvertit en una terrassa de bar sobre l’Ebre, i Garriga, que va ser desballestat. Durant dos anys encara va continuar funcionant el transbordador La Cava, com a atractiu per a turistes i visitants que volien viure l’experiència de creuar l’Ebre amb el seu cotxe sobre una barca. Però amb la jubilació del seu propietari, José Arques, va acabar també tancant. Abans que acabés també desballestat, l’Ajuntament de Deltebre ha decidit comprar aquest vell transbordador, metàl·lic motoritzat, que va ser construït el 1981 i batejat amb el nom de La Cava II.

L’Ajuntament va signar ahir amb José Arques l’acord de compra de la barcassa, per de 3.500 euros. Segons destaca l’alcalde del municipi, José Emilio Bertomeu, l’objectiu és no perdre un element «que durant tants anys ha format part del paisatge i la història del municipi». El fins ara propietari es va mostrar emocionat i alleugerit per no va enviar al desguàs la barcassa. «Penseu que el pas i les barcasses han protagonitzat la meva vida». Així, va agrair la tasca del president de l’Associació Amics del Carrilet, Joaquim Sàlvia, per l’assoliment de l’acord amb l’Ajuntament.

La barcassa es traurà de l’aigua per restaurar-se, però encara no s’ha determinat quin serà el seu emplaçament definitiu.

«Tot i que encara no sabem l’ús ni la ubicació, tenim clar que no volem que desaparegui com ha passat amb d’altres elements que han format part de la història local: les estacions del carrilet o el cinema Coliseum. Deltebre no pot renunciar a elements que formen part del patrimoni històric i cultural», comentà el regidor de Cultura, Joan Alginet.

Els passos de barca entre Deltebre i Sant Jaume es van posar en funcionament a partir de la segona meitat del segle XIX, a causa del creixement del Delta amb la construcció dels canals i el desenvolupament del conreu de l’arròs.

El pas de barca La Cava comunicava la Cava (Deltebre) amb el sector més meridional de Sant Jaume d’Enveja. És un pas centenari, com el Garriga, ja que la concessió s’atorgà definitivament el 12 de desembre de 1900, tot i que havia entrat en funcionament abans, el 17 de novembre de 1898.

Altres passos

Al tram final de l’Ebre continuen actius alguns passos de barca, com els de Flix, Garcia (restaurat fa uns anys) i Miravet (en reparació), així com el de l’Illa de Buda, on l’accés està restringit.

Comentarios
Multimedia Diari