Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Deltebre treu a ballar el món

Ahir va arrencar l'onzena edició del Festival Deltebre Dansa, amb l´arribada de 150 ballarins provinents d´arreu del món i amb un programa d'espectacles de dansa i circ cada nit fins al dia 19

Marina Pallás

Whatsapp
Joan Rovira va interpretar una cançó com a detall de benvinguda per al grup. Foto: Joan Revillas

Joan Rovira va interpretar una cançó com a detall de benvinguda per al grup. Foto: Joan Revillas

La música s’expandeix per l’amplitud de la carpa. És una composició de corda que va adquirint tocs aràbics. La vintena d’alumnes observen els moviments de la professora i els imiten immediatament: porten només cinc minuts practicant junts i la coordinació és cada cop més perfecta. 40 braços s’alcen, 40 mans s’obren, 40 peus descalços s’allarguen com un únic organisme.

La professora ordena canvi de grup, els alumnes es retiren a un costat i Yael Halfon es recull el cabell arrissat i esbufega. És la primera vegada que ve al Deltebre Dansa, parla amb amabilitat i un anglès excel·lent. «Provinc d’una escola de circ i els meus amics i companys m’ho van recomanar i em van dir de vindre». S’atura i observa els moviments dels seus companys, que ara fan voltes sobre ells mateixos. «Mira’ls. Vull aprendre noves tècniques i millorar. Estic oberta a tot».

És la primera de les classes per a ballarins professionals que ofereix Deltebre Dansa. Des d’ahir fins al 19 de juliol, se succeiran fins a 14 classes per a professionals del sector i 41 espectacles d’entrada gratuïta. A banda, hi haurà set cursos d’iniciació per als veïns del municipi. «Enguany s’han doblat per l’alta demanda», concreta Roberto Olivan, director artístic i fundador del Festival.

A la carpa fa una calor intensa i tan sols són les 10 del matí. A les 9 ha arrencat la presentació, amb la benvinguda dels 150 alumnes provinguts d’arreu del món. El músic Joan Rovira ha aparegut amb guitarra i saxo, i el grup, sempre molt extravertit i de contagiós bon humor, s’ha atansat a escoltar i corejar l’artista de Camarles.

El festival arriba a la seua onzena edició i el gruix de ballarins ha augmentat cada any. Olivan recorda com, en la primera edició, eren tan sols 25. «Aquest any les inscripcions han sigut un rècord. Es van omplir les 150 places en deu minuts», diu.

L’Ajuntament del municipi recalca que també és un atractiu turístic. «El festival significa una obertura per a Deltebre i ha de poder esdevenir un enlairament per al municipi», valora Carme Franch, tinent d’alcalde de Dinamització Social i Participació Ciutadana. A més, són diverses les regidories implicades, cosa que «obliga l’Ajuntament a treballar de manera transversal».

I impossible sense un gruix de persones. Distribuïts entre les quatre carpes que hi ha destinades per al festival, fins a vint professors, una altra vintena d’organitzadors i deu ajudants estan implicats diàriament en el bon desenvolupament del festival.

Julia Farber també assisteix al festival per primera vegada perquè la seua parella és un dels professors que imparteixen classes. «Visc a Bilbao, però sóc mexicana. He sentit a parlar moltíssim del festival per diferents persones de tot el món».

Qui estava menys nerviós durant el primer dia era el ballarí professional Byron Najera, d’El Salvador, que ja assisteix per tercer cop. «I aquesta vegada sóc un helper, és a dir, que ajudo amb la logística, amb la preparació dels espectacles, ubicant els participants, etcètera».

Els espectacles del festival són diaris. Avui actuaran el duo Entomo, amb una dansa contemporània inspirada en el món animal, i Alexis Rouvre amb l’espectacle ‘Cordes’, amb la manipulació i els moviments sota aquest element. Per demà hi ha programada la Nit Solidària i del Circ, en col·laboració amb Nomen, patrocinador principal de la mostra. Es recolliran aliments a partir de les 20.30 hores destinats a Càritas del municipi. Diversos artistes destacats del circ contemporani oferiran actuacions d’equilibri, jocs i dansa. Les entrades són gratuïtes, però cal reserva prèvia.

«Jo ja conec els espectacles, els cursos i com funcionarà», diu Julia Farber, ja amb un peu a la tarima, disposada a tornar al ball. «Però, la veritat... Prefereixo deixar-me sorprendre».

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También