Demanen que la Fiscalia investigui les traces de radioactivitat en un pou proper a Ascó I

Sociedad Humana denuncia davant el Ministeri Públic que el mes d’abril es va detectar el rastre d’un possible contacte amb substàncies radioactives i que mesos després encara se’n desconegui l’origen i el motiu

27 junio 2018 07:38 | Actualizado a 29 junio 2018 10:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una societat en defensa dels drets humans demana a la Fiscalia de Medi Ambient que investigui les darreres incidències a Ascó I. Creu que l’empresa propietària de la planta atòmica no ha donat les explicacions pertinents sobre una central construïda fa més de 30 anys i que està vella i sense recanvis per a les peces. Per això, els denunciants demanen al representant del Ministeri Públic que sol·liciti tant a la central nuclear com al Consejo de Seguridad Nuclear tots els informes i notificacions que hagin efectuat i rebut en relació amb els incidents ocorreguts.

La denúncia, presentada per Sociedad Humana el passat 19 de juny, recorda que a principis d’abril d’aquest any s’han detectat traces de radioactivitat en un pou proper a Ascó I. Es desconeix l’origen i el motiu pel qual es van trobar en aquest indret. Pocs dies després, i encara sense conèixer l’origen de la hipotètica contaminació, es van trobar nous rastres de contacte amb substàncies radioactives a les mateixes àrees.

L’escrit assegura que les notícies de premsa ofereixen una informació «molt esbiaixada i parcial, donada la impossibilitat de conèixer la realitat del que ha succeït, més enllà de la pròpia informació que per vies oficials hagi de donar l’empresa gestora».

L’envelliment de la planta "suposa un greu perill per a la seguretat de les instal·lacions, tenint en compte la fatiga dels materials, l’extraordinària perillositat de la seva activitat i el fet que existeixin materials no susceptibles de renovació per la seva contaminació extrema radioactiva"

Després de dos mesos, «temps més que suficient perquè l’empresa explotadora de la central nuclear hagi donat una explicació raonable dels fets. Ara com ara, encara no existeix una explicació que justifiqui o aclareixi els motius de l’existència de contaminació radioactiva en un dels pous on hi ha instal·lats piezòmetres per mesurar el nivell de l’aqüífer».

La denúncia diu que Ascó I entrà en explotació comercial el 1986, sent una central PWR (reactor d’aigua lleugera pressuritzada), estant pendent la renovació de llicència el 2021. L’envelliment de la planta «suposa un greu perill per a la seguretat de les instal·lacions, tenint en compte la fatiga dels materials, l’extraordinària perillositat de la seva activitat i el fet que existeixin materials no susceptibles de renovació per la seva contaminació extrema radioactiva. A això s’uneix la inexistència de material de reposició, arran de l’antiguitat d’aquesta, i a la falta de modernització i adaptació als sistemes actuals». Cal «mantenir un puntual i extraordinari compliment tant de la normativa en matèria de seguretat, i realitzar un seguiment de qualsevol avaria o incidència, per petita que sigui».

Comentarios
Multimedia Diari