Denuncien que es deixaran de collir 40.000 tones de mandarines a l’Ebre

Unió de Pagesos xifra les possibles pèrdues en 7 milions i demana que es controli el compliment dels contractes

22 enero 2021 12:00 | Actualizado a 22 enero 2021 12:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El sindicat Unió de Pagesos ha denunciat la situació que estan vivint molts productors de cítrics de les Terres de l’Ebre, que veuen com les empreses amb qui havien subscrit contractes de compravenda, i que normalment es fan càrrec de collir la fruita, estan incomplint els termes acordats. Aquesta situació, que afecta principalment productors individuals que no pertanyen a cooperatives o organitzacions, fa que o bé quedi als arbres una part de la producció que, en alguns casos, oscil·la entre el 40 i el 70% del total, o bé els productors es facin càrrec dels costos de la recollida sense saber si podran recuperar o no la inversió feta i posant en perill la viabilitat de moltes explotacions. Segons alerten, el comerç també està «reduint unilateralment els preus que consten als contractes». Fins al moment, l’incompliment de contractes s’hauria donat en el cultiu de mandarines, on les pèrdues sobre els ingressos esperats podrien superar els 7 milions d’euros i deixar al voltant de 40.000 tones sense collir.

Per contra, als pagesos socis de cooperatives o d’organitzacions de productors sí que els cullen les seves finques, «però caldrà analitzar posteriorment a quins preus liquidaran aquestes als seus socis».

La problemàtica contrasta amb el bon inici de la campanya de cítrics, a l’octubre i novembre, quan el preu de taronges i mandarines a Espanya i a la resta d’Unió Europea va evolucionar positivament respecte a l’any anterior, a causa de l’augment de demanda, motivat en bona part per la Covid-19. I és que els cítrics són una font de vitamina C que ajuda a prevenir els refredats.

A més, a diferència d’altres campanyes, la tardor passada es van reduir les importacions de països no comunitaris com Egipte i Sud-àfrica, i l’augment de les importacions a l’estiu va ser absorbit per la demanda, pel que enguany no s’ha produït una saturació de mercat (com sí que va passar en anys anteriors) que justifiqui la ruptura de contractes que denuncia el sindicat. En aquest sentit, alerten que «s’està deixant en l’estacada els productors, amb incompliment de contractes i amb conseqüències importants per a la viabilitat de les explotacions». Per això, UP reclamarà al Departament d’Agricultura i si és necessari també l’Agència d’Informació i Control d’Aliments, que duguin a terme una campanya de control del compliment dels contractes de compravenda de cítrics, inspeccionant i sancionant possibles infraccions.

Recollides solidàries de cítrics per a entitats socials
En aquest context, aquests dies s’estan duent a terme al territori recollides solidàries de cítrics, que es distribuiran posteriorment entre entitats socials per a persones en risc d’exclusió. És una iniciativa de la Fundació Espigoladors, que treballa contra el malbaratament alimentari. Dimecres en va tenir lloc una en un camp de Jesús, en la que entre altres van participar voluntaris de CaixaBank, mentre que per demà dissabte es busquen voluntaris per una altra recollida solidària a Tortosa. 

Comentarios
Multimedia Diari