Más de Ebre

Denuncien que les obres de l’abocador no han acabat

Els alcaldes opositors al projecte demanen a la Generalitat que actue immediatament per aturar-les, després que caduqués la llicència

Marina Pallás

Whatsapp
Fotografia dels alcaldes electes que ahir van visitar el dipòsit de residus.  FOTO: joan revillas

Fotografia dels alcaldes electes que ahir van visitar el dipòsit de residus. FOTO: joan revillas

Els alcaldes de la Ribera d’Ebre que s’oposen al dipòsit de residus que s’està construint a Riba-roja d’Ebre han demanat a la Generalitat que actuï de forma immediata per aturar les obres definitivament.

L’empresa Lestaca, societat que construeix el dipòsit de residus, ha presentat ja la declaració responsable davant l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) conforme la nova infraestructura de les Valls està llesta per començar a operar. Segons ha comunicat l’empresa, tot el que requeria l’autorització ambiental, que caducava dimecres passat, està enllestit i a punt per poder començar l’activitat.

«El dimarts passat l’empresa va comunicar que ja està acabat i això és mentida, a la vista està que no està acabat», ha denunciat l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà. «Volem que la Generalitat ho inspeccione i ho ature, perquè és el que diu la llei».

«De moment estem disgustats perquè les màquines segueixen treballant i aquí no passa res», ha expressat l’alcalde de la Torre de l’Espanyol. 
Lestaca ha construït el primer de quatre vasos, amb capacitat per 1,29 milions de metres cúbics de residus. A la planta de triatge i premsatge –de la qual s’està aixecant en aquests moments l’estructura- es preveu moure 15 tones per hora, 250.000 tones de residus cada any.

Davant d’aquesta denúncia, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, explica que les obres del dipòsit estan sota l’empara de dos tramitacions, l’ambiental i la urbanística. 

«I a l’ambiental tenim dos documents: la declaració d’impacte ambiental i l’autorització ambiental. L’autorització ambiental caducava el passat 17 de juliol i el que establia era que havien d’estar fetes un conjunt d’infraestructures de la instal·lació. No totes», puntualitza. «Totes les obres, les de l’autorització ambiental i les de complementàries, estan sota l’empara de la llicència d’obres municipal. Qualsevol projecte s’ha d’iniciar l’execució abans d’un any des que s’ha obtingut i acabar-les abans de tres anys. Per tant, les obres no s’han aturat i estan sota la llicència d’obres municipal».

Suárez té «tranquil·litat absoluta», ja que es tracta «d’un procés legal, normal, i sota l’empara de la llicència d’obres municipal».

D’altra banda, tècnics de la Generalitat van visitar ahir mateix al migdia les instal·lacions per comprovar si el seu estat s’adequa al previst pel permís administratiu i ara és el Departament qui n’ha de comunicar el resultat de la inspecció. 

Comentarios

Lea También