«Des que fan els tractaments quan toca, tenim un nivell de vida digne»

Els pobles riberencs, satisfets de la baixa afectació de mosca negra aquest estiu en comparació al de fa dos anys

28 agosto 2021 09:59 | Actualizado a 28 agosto 2021 10:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa dos estius, el del 2019, les poblacions properes al riu Ebre van viure un infern quotidià i silenciós: el de la plaga de la mosca negra. El pitjor era a primera hora del matí i al vespre, i sobretot quan estava núvol i no feia vent. Aquells dies, molts veïns de poblacions com Benifallet, Tivenys o Xerta, patien severament les picades de la mosca negra, una plaga que acabà afectant en el dia a dia de milers d’ebrencs, modificant costums com la de sortir a prendre la fresca o a jugar abans de sopar.

Un dels molts afectats era Josep Mestres, que té una empresa de verdures i hortalisses ecològiques a tocar de l’antiga estació de tren de Benifallet, a la Via Verda, i havia de sortir al camp completament tapat per evitar les picades de l’insecte. Arran d’aquella indignació i amb l’ànim de traslladar el problema a les administracions corresponents, va constituir l’Associació d’Afectats per la Mosca Negra.
Aquest estiu i el passat, però, la situació és radicalment diferent a aquell fatídic 2019, quan el primer tractament contra la mosca negra es va fer a les portes de l’estiu enlloc de l’hivern. 

«Enguany està anant molt bé, gairebé no l’hem notat. Des que es fan els tractaments quan toca, o sigui, l’any passat i aquest, tenim un nivell de vida digne. És un goig», valora Josep Mestres al Diari. 

Igualment, l’associació seguirà insistint al Govern que s’anomene un departament encarregat de gestionar el problema de la plaga de la mosca negra, «doncs en 18 anys de plaga, encara no s’ ha fet», en paraules de Mestres. 

«Des de l’associació tenim la percepció que els anys de molta mosca negra han estat els que, per traves de pressupost i o administratives, no s’han fet els tractaments quan tocava. Per això és fonamental que el govern atorgui la gestió i responsabilitat de la mosca negra a un departament, que doni certesa de que es faran els tractaments quan i com dictin els tècnics, que en són els experts. És lamentable, però si no hi estem a sobre, l’administració no es pren el problema seriosament. Demanarem que es facin càrrec del problema i siguin conscients de les conseqüències que males gestions en el passat han suposat per a tot els afectats per la plaga».

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) és l’encarregat de portar a terme els tractaments, que es fan al riu Ebre amb helicòpter, abocant producte biològic BTI contra les larves. Enguany es faran set tractaments per controlar la població de mosca negra, un més que l’any passat. 

Quant al pressupost de 2021 per combatre la mosca negra i el mosquit és d’1,3 milions d’euros, un 50% del qual aportat per la Generalitat i la resta per la Diputació de Tarragona i els ajuntaments del Delta. 

Aquest és el segon exercici consecutiu que la lluita contra la mosca negra es fa a principi d’any, una actuació que permet combatre amb moltes més garanties la plaga, ja que s’actua sobre la primera generació de larves abans que es converteixen en exemplars adults. Per a Mestres, aquesta és la clau.

Els ajuntaments, satisfets
Els ajuntaments també fan una valoració molt positiva d’aquest estiu. Mercè Pedret, alcaldessa de Benifallet, ha explicat al Diari que enguany la situació de la mosca negra ha anat «molt millor» i que s’han notat els tractaments portats a terme. Ella mateixa, farmacèutica, ho veu de primera mà si hi ha moltes picades i molèsties entre els veïns de la població i els turistes. També l’alcalde de Xerta, Roger Aviñó, coincideix en què enguany «s’ha notat molt» el descens de població de mosca negra.

A més, cal dir que enguany entre els veïns de molts municipis ebrencs també es comenta una caiguda en les molèsties que provoquen en aquest cas els tradicionals mosquits. I és que des del COPATE també s’intensifiquen les tasques de control de la població de mosquit tant en espais naturals, com en arrossars perimetrals als nuclis urbans, perquè el mosquit no supose un problema per la població que viu al Delta i per totes aquelles persones que el visiten.

Comentarios
Multimedia Diari