Desaconsellen el descens dels barrancs dels Ports més crescuts arran les últimes pluges

Els responsables del cos alerten que cal analitzar les condicions de l'espai, portar l'equipament adequat i no sobrevalorar la pròpia capacitat tècnica per evitar accidents

19 mayo 2017 23:09 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els Bombers de la Generalitat desaconsellen el descens dels barrancs del massís dels Ports, després que les fortes pluges de la setmana passada hagin fet incrementar de forma considerable el seu cabal. Alguns dels cursos fluvials, secs durant bona part de l'any, transporten ara quantitats d'aigua elevades que, alerten, poden posar en perill la seguretat dels practicants de barranquisme. Durant aquesta setmana santa, un període de vacances que molts aficionats aprofiten per baixar barrancs dels Ports, recomanen als experts extremar les precaucions: cal analitzar bé el recorregut, el cabal, la climatologia, portar l'equipament adequat i, sobretot, no sobrevalorar la pròpia capacitat física i tècnica.

Els més de 600 litres per metre quadrat recollits en poc més de quatre dies de la setmana passada a la part superior del massís ha convertit els barrancs en autèntics rius d'alta muntanya -per exemple, el curs alt del barranc de Lloret, a Roquetes, pot superar perfectament els 10 metres cúbics per segon-. Un escenari que molts veuen com a ideal per a la pràctica del barranquisme però que, al mateix temps, converteix aquesta activitat en força més perillosa del que és habitual, sobretot, per a aquells que no en són experts.

"Cal que tothom que practiqui el barranquisme tingui en consideració que el barranc que escull estigui en consonància amb les seves capacitats físiques i el seu nivell tècnic. Especialment enguany als Ports, perquè l'episodi de pluges ha fet augmentar molt els cabals. Això ens porta a desaconsellar per seguretat la pràctica d'aquest esport en aquests barrancs amb el cabal molt elevat,", ha alertat el sots-inspector i cap d'unitat territorial dels Bombers a les Terres de l'Ebre, Carmel Expósito.

Tot i que, a priori, la recomanació d'evitar l'activitat no va dirigida als experts i guies qualificats, el mateix responsable del cos recorda que cal extremar les precaucions davant d'aquesta situació i avaluar de forma detallada les condicions per a la pràctica: des del mateix cabal del barranc, la temperatura de l'aigua, les dificultats del recorregut -els obstacles-, l'equipament, provisions i hidratació, les possibles vies d'escapada o evitar planificar les rutes en solitari.

"El rescat sempre sol ser en el cas de persones que tenen un nivell tècnic inferior a l'exigència del barranc que estan fent, un cabal molt important d'aigua que fa que hagi forces que no controlin i es puguin enganxar en algun punt, així com equipament no adequat per aquesta pràctica esportiva", precisa Expósito. Recorda també que en el cas del massís dels Ports l'activitat no està autoritzada lliurement en tots els barrancs: en alguns casos, s'ha de sol·licitar el preceptiu permís al parc natural.

 

34 rescats l'any passat

De fet, els Bombers van haver d'actuar l'any passat en catorze rescats entre divendres sant i dilluns de Pasqua -disset el passat 2013-. Tot i que la majoria eren recerques de persones perdudes a la muntanya, també s'hi inclouen casos per la pràctica del barranquisme. Així, durant tot el passat 2014, i segons dades del mateix cos, a Catalunya es van efectuar 34 rescats de persones en activitats com aquesta en l'àmbit fluvial. L'any 2013, van ser 50, de les quals, quinze a les Terres de l'Ebre.

 

En el cas de les persones que volen gaudir de la muntanya durant aquests dies festius, els Bombers recomanen, prèviament, informar-se prèviament de les condicions meteorològiques, planificar l'activitat, informar del recorregut i portar material adequat. A més, durant la marxa és important mantenir el contacte amb la resta del grup, fixar punts de referència, hidratar-se i menjar elements energètics, així com no parar de caminar en el cas que faci fred. En cas d'accident, recorden, cal mantenir la calma i trucar al telèfon d'emergències 112.

Comentarios
Multimedia Diari