Desaconsellen la navegació a motor aquests dies pel baix cabal de riu Ebre

Amb 78 m3 per segon, l’IDECE dona l’alerta i es planteja si es podrà assolir la Via Blava d’aquest cap de setmana 

17 julio 2019 10:06 | Actualizado a 17 julio 2019 10:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Feia deu anys que no veia un cabal tan baix», sentenciava Joan Carles Alemany, responsable de la via navegable de l’IDECE (Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre). Ahir al matí, l’Ebre es despertava amb un cabal de 78 m3, com assenyalava l’ICEDE en el seu perfil de Facebook. I alertava que, «a causa dels molt baixos cabals de l’Ebre aigües avall de Xerta, l’IDECE recomana no navegar amb les embarcacions de motor per motius de seguretat. «Un cabal de 78-80 m3 no és el més baix, però sí que és el mínim per navegar», continuava Alemany. 

Però aquesta situació d’un riu amb un cabal ínfim ja fa molt que s’està produint a les Terres de l’Ebre. «El problema no està en com ho regulen les conques hidrogràfiques, sinó en una problemàtica global», afegia Agustí Albiol, gerent del club Nàutic Riumar. I afegia: «el canvi climàtic cada cop és més perceptible per tota la societat perquè ja estem patint les conseqüències». 

Un riu que canvia any rere any
«Hi ha activitats que abans eren normals i es poden fer i d’altres que ja no», remarcava Albiol. «Amb això no vull defensar tampoc les mesures de la Conca Hidrogràfica de l’Ebre, fan una adequació als recursos que ara mateix tenim. Òbviament, sempre es pot millorar, però com en tot», remarcava Agustí Albiol i afegia: «El que passa –i no és únicament a Ebre, sinó que també ho tenim en l’àmbit estatal– és que Espanya té un problema de pluviometria».

«En 25 anys el nostre riu ha canviat radicalment», explicava Alemany, responsable de la via navegable de l’IDECE. «Abans l’aigua era tèrbola, a 20 cm ja no veies res. I ara tires una moneda i veus com cau als fons». «Tampoc hi havia algues, silurs, caragol poma, mosca negra o cranc blau», i remarcava «que des de l’estiu passat el cranc blau en les temporades d’estiu arriba fins a Xerta», tot un fet que demostra la gran capacitat d’adaptació d’aquesta nova espècia al·lògena. Agustí Albiol porta navegant l’Ebre 32 anys i també ha reconegut aquest «canvi», tot i que reivindica que ja hi havia antecedents que podien fer prevenir això. Però com ell mateix afegia, «el problema de les polítiques ambientals és que les fan amb terminis electorals i haurien de ser en terminis de 50 anys».

Canvi de riu, canvi de paradigma
Un aspecte curiós que denota aquest canvi de paradigma és el pressupost de l’IDECE. Com explicava Joan Carles Alemany, «fa set anys teníem més diners per a drenatges, i ara en canvi el 50% del nostre pressupost és per la neteja dels macròfits». Els macròfits són espècies de vegetació aquàtica, conegudes popularment com a «algues». Aquestes surten principalment per la bona qualitat de l’aigua i el baix cabal del riu, aspectes que ens podrien semblar positius però que acaben generant la gran problemàtica ebrenca: la proliferació de la mosca negra. Ja que és en aquests espais on crien i tenen els ous les mosques. 

«Des de l’IDECE tenim barques contínuament al riu que ho controlen i netegen. Per exemple, cada 10 dies passem per Tortosa, però s’ha de tornar a netejar perquè ja estan allí de nou, creixen molt ràpids els macròfits», deia.

Quin és el cabal ecològic real?
«L’Ebre és un potencial turístic impressionant, però té una sèrie de problemes que s’haurien d’enfrontar», remarcava Albiol. Alemany sostenia que «la navegació a l’Ebre és important, però hem de tenir clares les característiques d’aquest riu». Perquè «en cabals normals pots arribar a Ascó sense cap problema». Però «cal establir un consens sobre quin és el cabal ecològic, perquè cadascú diu una xifra i totes varien».

Aquest cap de setmana es fa la Via Blava, una iniciativa turística que pretén recorre el riu Ebre. Sortirà des de Deltebre per anar a Tortosa i allí voltar per la Festa del Renaixement, després farà parada al Pinell de Brai, amb un tast de vins i, per acabar aniran a Vila Retiro Xerta. Ruta que amb aquest cabal no es pot assolir. Però Albiol, gerent del Club Nàutic Riumar, explica que «vam parlar amb la confederació i les elèctriques perquè ens pugin el cabal atès l’interès turístic i econòmic de la iniciativa, el dia 20 tenim autoritzat 180 m3». Alemany, de l’IDECE dubta sobre aquest gran augment, però afirma que «amb embarcacions de poc calatge es podrà fer igualment».

Comentarios
Multimedia Diari