Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Descobreixen el trull de vi més antic a Catalunya al poblat de Coll de Moro

L'excavació al jaciment ibèric permet identificar una estança del segle III aC on es produïa vi dins un complex artesanal

A.Caralt

Whatsapp
Imatge de les excavacions al poblat ibèric de Coll de Moro, amb el trull de vi en el centre de la imatge. Foto: Joan Revillas

Imatge de les excavacions al poblat ibèric de Coll de Moro, amb el trull de vi en el centre de la imatge. Foto: Joan Revillas

La segona campanya anual d’excavacions al poblat ibèric de Coll de Moro, al terme de Gandesa, s’ha tancat amb unes troballes excepcionals, que subratllen encara més la vàlua d’aquest jaciment situat al bell mig de la Terra Alta.

En una de les estances s’hi ha descobert un trull de vi i elements associats a l’elaboració d’aquest producte ancestral a la comarca, datats del segle III aC, els més antics de Catalunya descoberts fins ara. «No hi ha cap exemple tan antic, és un descobriment excepcional», explica un dels directors de l’excavació, Rafel Jornet.

En la mateixa estança també s’ han descobert restes de llavors de raïm, que en posteriors estudis es podria determinar a quina varietat de raïm corresponen, remarca l’alcalde de Gandesa, Carles Luz.

A tocar del trull ha aparegut un segon element de gran rellevància, una petita fossa excavada a la pedra amb objectes al seu interior: restes de porcí d’un possible banquet, ceràmica de vaixella i un petit amulet d’un material per identificar amb un dibuix, amb traços il·legibles en una cara i pulcrament polit per l’altra.

Crani de nounat

Dues troballes més han atret l’atenció dels arqueòlegs. D’una banda, un crani i altres ossos localitzats sota el paviment d’una de les estances. «Hem de veure si és d’un nounat, un infant o d’un animal jove com una cabreta», ha detallat la investigadora Maria Carme Balarte. D’altra banda, s’ha descobert el mànec d’un ganivet molt treballat, fet amb ós i amb forma d’ànec, una peça corresponent a la posterior ocupació romana de l’indret.

En una àrea de 200 m2 de superfície al costat de la torre que presideix el poble, l’any passat es van descobrir el conjunt d’estances i restes de carrers que enguany s’han excavat a fons.

Arran de l’actuació, els arqueòlegs creuen que l’àrea fou un gran complex artesanal, abandonat cap a l’any 200 aC. Balarte ha destacat el bon nivell de conservació de les estructures construïdes i dels nivells arqueològics.

Jornet conclou que el poblat era un punt important «en l’àmbit econòmic i comercial. Es dedicaven a la manufactura, a activitats agrícoles i agropecuàries, i sembla que era un punt de redistribució important. No era un jaciment molt gran però concentrava part de la riquesa del territori», sentencia.

Potencial enoturístic

L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, s’ha mostrat entusiasmat amb la troballa, especialment amb el trull de vi perla seva estreta vinculació amb l’economia de la comarca i el potencial enoturístic que aporta.

Luz s’ha compromès a activar recursos per dur a terme noves excavacions per consolidar les troballes, més enllà de les campanyes anuals previstes pel 2016 i 2017. Les excavacions han estat executades per un equip de la Universitat de Barcelona i de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) amb el suport municipal.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También