Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Descobreixen una nova muralla i un fossat al poblat ibèric de Benifallet

Estructures anteriors al sistema defensiu conegut fins ara

ACN

Whatsapp
Treballs al poblat de Castellot de la Roca. Foto: ACN

Treballs al poblat de Castellot de la Roca. Foto: ACN

La darrera campanya d’excavació del poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja de Benifallet ha posat al descobert una possible muralla i un fossat, anteriors a la construcció del sistema defensiu que es coneixia fins ara. 

Durant la intervenció, el passat mes de maig, es va finalitzar l’excavació del carrer 101, iniciada l’any passat. A l’extrem est de l’assentament s’ha documentat una seqüència estratigràfica de més de 2 metres de profunditat que ha permès arribar a nivells de l’ibèric antic (550-450 aC).

Sobre ella es basteix el sistema defensiu de finals del segle V aC, actualment visible, però a l’extrem oest s’ha detectat una estructura bastida amb grans pedres que pot ser d’una muralla anterior. 

Les grans depressions o retalls antròpics documentats a la roca podrien haver funcionat com a fossat d’aquesta primera muralla. En el sector sud del poblat també es va documentar la presència de noves estructures i un tapiat del carrer central que podrien ser de la fase final de l’assentament.

Les descobertes de la darrera campanya d’excavacions i la «gran potència estratigràfica de l’assentament» fan que la continuïtat del projecte de recerca tingui viabilitat al poblat del Castellot de la Roca Roja de Benifallet. El jaciment està en un bon estat de conservació i compta amb un entorn paisatgístic que el situen com un dels principals elements patrimonials de la comarca del Baix Ebre.

El Castellot de la Roca Roja és un assentament ibèric, ubicat en un meandre del riu Ebre, des d’on es controlava estratègicament el pas del riu per la zona. Era un poblat de superfície molt reduïda (uns 1.000 metres quadrats) però amb una fortificació imponent, desproporcionada per les dimensions del jaciment. Va ser freqüentat entre els segles VI i I aC, segons els experts.

Temas

Comentarios

Lea También