Descobrir Picasso amb els cinc sentits a Horta de Sant Joan

Jornades. Durant el mes de març, Horta de Sant Joan celebrarà diferents activitats dedicades a l’artista universal

16 febrero 2020 07:50 | Actualizado a 16 febrero 2020 09:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Tot el que sé ho he après a Horta». Cèlebres són aquestes paraules del pintor Pablo Picasso i universal el seu llegat artístic. Ara, el municipi de la Terra Alta transformarà el març, en el ‘mes Picassià’ per apropar la seva figura a través dels cinc sentits. La presentació de les jornades va tenir lloc ahir al matí al Cinema Municipal. L’alcalde d’Horta de Sant Joan, Jordi Martín, va explicar que «aquesta iniciativa neix de la voluntat de donar sentit a tot un conjunt de reunions que hem tingut amb diferents actors que conformen La Cuina dels Genis, que és una experiència que forma part del projecte El Paisatge dels Genis, que uneix un territori i quatre municipis agermanats per quatre figures artístiques mundialment reconegudes com són Antoni Gaudí, Pau Casals, Joan Miró i Pablo Picasso». Així mateix, sobre La Cuina dels Genis va destacar que «és un projecte de cohesió social i territorial amb la gastronomia com a fil conductor, relacionada amb la cultura i el patrimoni, i on el producte agroalimentari i la gastronomia són el motor socioeconòmic del territori».

Ara, la inquietud dels restauradors i productors locals d’Horta de Sant Joan ha empès, juntament amb l’ajuntament, la creació de les jornades picassianes durant els caps de setmana, adreçades a un públic familiar i que abracen diferents edats. Així doncs, la primera activitat serà una conferència a càrrec d’Elias Gastón i Toni Orensanz en la qual explicaran la primera i segona estada de Picasso a Horta i les cartes de Fernande Olivier, serà l’1 de març a les 11 hores. El mateix dia també tindrà lloc la inauguració de l’exposició Picasso, fotògraf d’Horta 1909, comentada per Salvador Carbó.

La regidora de Promoció, Aida Castro, va ser l’encarregada de desgranar les iniciatives que acolliran diferents espais del municipi, una programació que inclou tastos de vins, tastos d’olis, excursions guiades, visites guiades, visites teatralitzades, tallers per als més petits, etc.

Així mateix, durant les jornades els restaurants d’Horta de Sant Joan oferiran menús i elaboracions culinàries inspirades en l’artista universal, mentre que els allotjaments realitzaran descomptes. «La primera estada de Picasso havia de ser molt curta, però es va allargar perquè es va enamorar del nostre paisatge i la segona vegada que va retornar va acabar d’inspirar-se i va començar la seva segona fase artística pel que fa al cubisme», va recordar Aida Castro.

Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, va destacar del ‘mes Picassià’ que «esteu creant una xarxa en què tots els sectors treballeu conjuntament per un projecte comú amb la finalitat de voler donar a conèixer el vostre poble i també la Terra Alta, així com generar economia i ocupació i, a la vegada, fer valdre els actius turístics i culturals». En aquesta mateixa línia, va encoratjar als impulsors a «continuar endavant i a fer del projecte una iniciativa tranversal, inclusiva i de poble».

Les paraules del president del Centre Picasso d’Orta, Elias Gastón, van anar dirigides a exaltar que «pobles bonics amb un paisatge preciós n’hi ha molts, si hi afegim una bona gastronomia, vi i oli, ja no n’hi ha tants, però si hi posem un geni que va mantenir uns lligams molt forts amb Horta, llavors ens convertim en un poble quasi únic». Per últim, Elias Gastón va destacar que «Picasso va dir Tot el que sé ho he après a Horta i això no ho va dir ni de Màlaga, ni de París, ni de Barcelona. Va estar en dues estades un any de la seva vida i en un moment importantíssim de la seva creació que va ser el cubisme el 1909, per tant tenim un patrimoni a Horta de Sant Joan extraordinari, que cal cuidar i potenciar i per això són bones les iniciatives com el ‘mes Picassià’».

Comentarios
Multimedia Diari