Desencallat el projecte per reforçar les cases del barranc de la Galera

Fa més d'un any i mig de l'episodi. Finalment Diputació de Tarragona i ACA s'han posat d'acord en el projecte

19 mayo 2017 23:53 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una trobada entre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, directius de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l'alcalde de la Galera (Montsià), Ramon Muñoz, i altres autoritats de les Terres de l'Ebre, ha servit per desencallar finalment el projecte per reforçar les cases del barranc del municipi que es van esfondrar al març del 2013. Fins ara els tècnics de l'ACA veien alguns problemes en el projecte redactat pels enginyers de la Diputació de Tarragona, però finalment hi ha hagut acord i els treballs començaran "com més aviat millor", ha assenyalat satisfet l'alcalde de la Galera. Per acabar-hi de donar el vistiplau aquest dilluns tècnics de la Diputació i de l'ACA visitaran el barranc.

Aquest passat dijous la reunió, segons Muñoz, va ser "molt profitosa", i va servir "per acabar de lligar caps". De fet, el govern espanyol ja fa temps que ha atorgat una subvenció per tirar endavant el projecte de reforç, però com a condició les obres havien de començar a mitjans de gener. Ara s'ha demanat una prorroga per no perdre els diners i els treballs hauran de començar, com a molt tard, a principis del mes de març. El finançament total per la primera fase és de gairebé 400.000 euros, un 50% dels quals els aporta l'estat espanyol, un 40% la Generalitat i el 10% restant l'Ajuntament de la Galera.

Demà dilluns els enginyers de la Diputació de Tarragona, que van redactar el projecte de construcció del talús de contenció, i tècnics de l'ACA, visitaran el barranc per donar el vistiplau definitiu a les obres i començar el procés. I és que tot i algunes diferències, finalment hi ha hagut acord i el talús tindrà menys inclinació de la que es preveia, tal com aconsellen des de l'ACA.

"Retirarem tot el que envaeix la llera", ha detallat l'alcalde, "i el talús serà més perpendicular". "Aprofitarem pedra del mateix barranc", ha especificat Muñoz, per fer que la llera sigui més profunda. Tot plegat per "canalitzar l'aigua recta", ha dit, i evitar que colpegi a banda i banda i erosioni encara més el terreny. Fins ara ha causat "una erosió contínua i exagerada", ha lamentat l'alcalde.

En la primera fase es donarà solució a les cases que es van ensorrar i també s'aportarà solidesa a la cova que hi ha sota el carrer Barranc, que s'omplirà amb formigó. Muñoz però, s'ha mostrat optimista i ha avançat que aquesta primera fase "donarà peu a la segona" i es podrà continuar posant remei a una problemàtica que ja fa catorze anys que s'arrossega -des dels forts aiguats de la tardor de l'any 2000, que van deixar tocat de mort el barranc-.

Comentarios
Multimedia Diari